Romijn%3A+financi%C3%ABle+prikkel+helpt+weidegang
Nieuws
© Roel Dijkstra

Romijn: financiële prikkel helpt weidegang

De financiële prikkel van zuivelondernemingen in de vorm van weidepremies is erg belangrijk bij stimulatie van weidegang. Dat stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'Iedere cent telt nu met de lage melkprijs.'

Met die woorden reageert Romijn op de jaarcijfers van Convenant Weidegang en de uitkomsten van het Alterra-rapport 'Impact groei melkveehouderij op weidegang en landschap'. Beide constateren een weidegangdaling.

'Onze intentie is en blijft om zo veel mogelijk koeien naar buiten te laten', stelt Romijn. De doelstelling van het convenant uit 2012 is afgelopen jaar niet gehaald. 'Uitgangspunt daarvan is dat ten minste 81,2 procent van de bedrijven weidegang toepast.'

Melkveebedrijven

Alterra geeft aan dat dit jaar voor 65 procent van de koeien gold, waar dat in 2012 nog 72 procent was. ZuivelNL bericht dat van de melkveebedrijven 77,8 procent in 2014 weidegang heeft. Dat was in 2013 nog 80 procent.

'Het verschil in uitkomst ligt in de berekening. Alterra keek naar het aantal koeien en ZuivelNL hanteert de hoeveelheid bedrijven dat weidegang toepast', legt Romijn de afwijking uit.

Appels en peren

Om dat interpretatieverschil te tackelen, pleit de vakgroepvoorzitter voor eenzelfde aanpak. 'Dan kun je pas echt vergelijken. Het zijn nu appels en peren.' Los van die discussie erkent Romijn dat er nog werk aan de winkel is.

'Die afname is jammer. Het kan en moet daarom beter. We maakten in Convenant Weidegang afspraken en die zijn en blijven voor ons leidend. Een financiële bijdrage in de vorm van weidepremie is een goede stap.'

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer