%27Vogelgriep+treft+150+tot+200+melkveehouders%27
Nieuws
© Roel Dijkstra

'Vogelgriep treft 150 tot 200 melkveehouders'

Tussen de 150 en 200 melkveehouders worden getroffen door het pluimveevervoersverbod, schat voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'Die kunnen de melk nu niet kwijt en moeten het laten lopen.'

De totale schade die dit oplevert voor deze bedrijven, durft Romijn niet in te schatten. 'Het gaat om globaal 1 procent van de totale productie op jaarbasis.'

Daarbij wijst hij erop dat de gevolgen per melkveehouder verschillen. 'Voor wie tegen de superheffing aanmelkt, zijn de gevolgen minder groot omdat het weg laten lopen van een tank de naheffing verkleint. Iedere liter telt dan.'

Collectiviteitfonds

Dat neemt volgens de vakgroepvoorzitter niet weg dat het het laten lopen van de melk ieder boer tegen de borst stuit. Toch kan deze groep niet rekenen op solidariteit uit een collectiviteitspot als het Diergezondheidsfonds.

'Een gemengd bedrijf is een risico waarvoor zelf is gekozen. De enige mogelijkheid is terugvallen op een afgesloten verzekering.'

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer