Romijn: tot 20 procent stijging melkproductie

De melkproductie neemt de komende vijf à zes jaar met zo'n 15 tot wellicht 20 procent toe. Dat verwacht voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Romijn%3A+tot+20+procent+stijging+melkproductie
© Roel Dijkstra

Op het melkveebedrijf van Sjaak en Karin van Veen in Zoeterwoude blikte de vakgroepvoorzitter maandag terug op 31 jaar melkquota in Europa. Het lopend melkprijsjaar, van 1 april 2014 tot 1 april 2015, is het laatste jaar met de superheffing.

Dit is een boete die veehouders moeten betalen, als ze meer melk produceren dan hun quotum.

Afscheid tijdperk

Dat systeem van productiebeheersing in de melkveehouderij stopt eind deze maand. Romijn noemde het einde ervan 'het afscheid van een tijdperk'.

Schrappen van de melkquota betekent volgens de vakgroepvoorzitter niet dat melkveehouders vanaf 1 april onbeperkt kunnen gaan melken. 'Elke melkveehouder heeft immers te maken met een milieuvergunning.'

Grondgebondenheid

Bovendien is het politieke debat over de toekomstige wijze van grondgebondenheid van melkveebedrijven nog niet afgerond. Het wachten is op een voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) voor een Algemene Maatregel van Bestuur.

Het optimisme over de toekomst van melkveehouders baseert Romijn onder meer op de jaarlijkse groei van de mondiale zuivelmarkt met zo’n 2 procent.

Omstandigheden

Verder is ons land zeer geschikt voor de melkveehouderij vanwege van de gunstige ligging en klimatologische omstandigheden. 'Op het gebied van kennis lopen we voorop', geeft de vakgroepvoorzitter aan.

Daar komen nog het vakmanschap en gedrevenheid van Nederlandse melkveehouders bij. Romijn plaatst wel een kanttekening: 'De melkveehouders zullen hun kostprijs goed in de gaten moeten houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    14° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer