Dijksma: sloopregeling in strijd nertsen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) hoopt met de sloop- en ombouwregeling voor nertsenbedrijven een extra troef in handen te hebben om middels een hoger beroep de Wet verbod Pelsdierhouderij goedgekeurd te krijgen.

Dijksma%3A+sloopregeling+in+strijd+nertsen
© Douwe Korting

Dat antwoordde ze deze week schriftelijk op kamervragen van de VVD en CDA. Beide partijen vinden het vreemd dat het ontwerpbesluit van de subsidieregeling al voorligt, terwijl de gerechtelijke procedure over de Wet verbod Pelsdierhouderij nog loopt.

Er wordt gepleit voor het stilleggen van de procedure rond deze regeling.

Lege huls

CDA noemde de regeling verder 'Een lege huls' voor de betreffende ondernemers. De subsidie van 50 procent van de gemaakte subsidiabele sloopkosten is te weinig.

Volgens Dijksma is het algemeen gebruikelijk dat de subsidieontvanger een deel van de kosten op zich neemt. Ze noemt 50 procent zeer gebruikelijk. Voor ombouw is de 40 procent het maximaal haalbare.

Stilleggen geen optie

Het stilleggen van de procedure is in haar ogen ook geen optie. Volgens Dijksma is de subsidieregelgeving een onlosmakelijk onderdeel van het hoger beroep dat de Staat heeft ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag.

Die rechtbank stelde de Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking. Een belangrijke overweging daarbij was de onduidelijkheid rond de flankerende maatregelen.

Uit te keren bedragen

Zo was niet duidelijk hoe hoog de uit te keren bedragen zullen zijn en wie daarvoor in aanmerking komen. Met de sloop- en ombouwregeling hoopt het ministerie van EZ tijdens het hoger beroep wel met voldoende duidelijke flankerende maatregelen te komen.

Dat is voor Dijksma reden om alvast aan de slag te gaan met de totstandkoming van de sloop- en ombouwregeling. Ze wil de regeling openstellen wanneer er meer duidelijk wordt over het hoger beroep. Eventueel kan hier direct gebruik van worden gemaakt.

Pelsdierenhouders

Het ontwerpbesluit moet echter nog een een aantal procedurestappen doorlopen. Ze legde het echter eerst voor aan de Tweede Kamer, zodat nog eventueel wijzigingen zijn door te voeren.

Ook heeft ze de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders gevraagd om een reactie. 'Omdat zij zich niet kunnen verenigen met de Wet verbod pelsdierhouderij, kunnen zij dit ook niet met deze regeling', stelt Dijksma.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer