NVWA: middelengebruik moet beter

Akkerbouwers en siertelers moeten volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de regels rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beter naleven.

NVWA%3A+middelengebruik+moet+beter
© nieuwe oogst

Er worden nog te veel middelen aangetroffen die niet zijn toegelaten, meldt NVWA. Daarom gaat de autoriteit hier strenger op handhaven.

Bij een steekproef op driehonderd akkerbouwbedrijven constateerde NVWA het regelmatig gebruik van niet-toegelaten middelen. Vaak gebeurt dit onbewust. Ook gaat het reinigen van spuitapparatuur volgens de inspecteurs nog vaak mis.

Onzorgvuldig handelen

Gecontroleerde ondernemers zijn op eventueel onzorgvuldig handelen aangesproken. Bij 10 procent van de bedrijven was sprake van verwijtbaar handelen. Deze bedrijven hebben een boete gekregen.

Bij vergelijkbaar onderzoek onder honderd siertelers is bij 12 procent van de telers verwijtbaar handelen aangetoond. Het verschil in naleving tussen de verschillende geselecteerde groepen siertelers is groot.

Middelenpakket onvoldoende

Bij siertelers is het gebruik van verboden middelen en het onzorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen een probleem. Siertelers vinden het toegestane middelenpakket vaak onvoldoende.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer