Gezondheidseffect+nitraatrijke+groente+nihil
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gezondheidseffect nitraatrijke groente nihil

Het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groenten te eten wordt ingetrokken.

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor de nadelige gezondheidseffecten van nitraatrijke groenten, constateert het bureau risicobeoordeling (BuRO) van NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Daarom heeft het BuRO het ministerie van VWS en het Voedingscentrum gevraagd de adviezen over het eten van nitraatrijke groenten aan te passen. Het Voedingscentrum heeft de herziening van de adviezen inmiddels aangekondigd.

Kankerverwekkend

De nitraatrijke groenten betreffen met name spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Van deze groenten is bekend dat de nitraat zeker in combinatie met het eten van vis en schelpdieren in het menselijk lichaam wordt omgezet in nitriet. Dat kan vervolgens mogelijk kankerverwekkende nitrosamines vormen.

Nu blijkt echter dat de gevormde hoeveelheden te klein zijn om te leiden tot nadelige gezondheidseffecten.

Babyvoeding

BuRO adviseert twee gezondheidsadviezen over nitraat wel in stand te houden. Voor het aanmaken van babyvoeding wordt gebruik van water uit privébronnen ontraden vanwege mogelijk hoge nitraatconcentraties. Hetzelfde geldt voor dagelijks gebruik van voedingssupplementen op basis van bietensap.

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  15 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer