‘Mest: goedkoop is duurkoop’

Voor Mestac-voorzitter John van Paassen is de maat vol. Hij merkt dat collega’s zich bij het afzetten van mest kortzichtig gedragen. ‘Ze praten over duurzame afzet, maar kiezen voor de goedkoopste optie. Daar zijn ze zelf niet bij gebaat en de sector evenmin.’

Ilona Lesscher en Pieter StokkermansVan Paassen legde deze week de voorzittershamer van Mestac neer. Hij zat twaalf jaar in het bestuur van de mestafzetcoöperatie die vierhonderd leden telt. Door te stoppen als voorzitter geeft de varkenshouder een duidelijk signaal af: voor hem is de maat vol.
Van Paassen is onder andere teleurgesteld in collega’s die keer op keer afhaken, wanneer ze ergens anders hun mest een kwartje goedkoper kunnen afzetten. Maar ook in een overheid die niet haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om handhaving en die mestverwerking steunt met flankerend beleid zoals de erkenning van het mineralenconcentraat.
Van Paassen ontving deze week van verschillende kanten veel bijval voor zijn besluit om op te stappen. Zijn frustratie wordt herkenbaar genoemd. Hans Huijbers, portefeuillehouder Mest en Mineralen van LTO Nederland, betreurt de stap, maar spreekt van een duidelijk signaal.
‘Het is verleidelijk om je niet te binden aan een initiatief dat al jaren bezig is met duurzaam verwerken van mest en je steeds de goedkoopste intermediair je mest op laat halen. Dat moeten we niet willen, dat gaat tegen ons werken’, zegt Huijbers.
‘Zo moeten veehouders die het netjes doen, bloeden voor het gedrag van veehouders die steeds voor de goedkoopste oplossing gaan. De collectieve initiatieven zijn richtinggevend voor de prijzen in de mestmarkt en daarmee indirect voor het inkomen van de veehouders.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer