Vallei Boert Bewust wint aanmoedigingsprijs

Het project 'Vallei Boert Bewust' heeft de Aanmoedigingsprijs voor de Utrechtse land- en tuinbouw gewonnen.

Vallei+Boert+Bewust+wint+aanmoedigingsprijs
© Studio Kastermans

De Utrechtse gedeputeerde Bart Krol reikte vrijdagochtend tijdens de Dag van LTO Noord Utrecht op Boerderij Mereveld in Utrecht een cheque ter waarde van 2500 euro uit aan Jan Overeem en Lisanne Oskam van Vallei Boert Bewust. Het bedrag is beschikbaar gesteld door de Stichting Utrechts Landbouwsteunfonds. De andere genomineerden waren Biomeerwaarde Ei en Local 2 Local.

Bij Vallei Boert Bewust draait het erom te laten zien wat zich afspeelt in de stallen en daarbij het contact te zoeken met de maatschappij.

Maatschappij

Agrarische ondernemers proberen in het Valleigebied burgers bij hun bedrijven te betrekken en te laten zien hoe ze als ondernemers rekening houden met de maatschappij.

Het project is een samenwerking van LTO Noord, Projecten LTO Noord, NVV, een aantal gemeenten en de gebiedsraad van Gebiedscoöperatie O-gen. Die laatste coördineert ook de uitvoering.

Goodwill kweken

Met 56,6 procent van de stemmen werd Vallei Boert Bewust door de aanwezige leden en relaties verkozen tot winnaar van de aanmoedigingsprijs. Volgens de meer dan 200 aanwezigen weet dit initiatief goed in te spelen op veranderingen in de omgeving.

'Alles draait om het contact met de burger, laten zien wat je doet op en om het erf', vertelt Jan Overeem, lid van de stuurgroep Vallei Boert Bewust. 'Daarin vinden we de dialoog heel belangrijk', vult Lisanne Oskam aan.

Met haar melkveebedrijf is zij één van de 40 gecertificeerde ondernemers die is aangesloten bij Vallei Boert Bewust. 'Er komen heel veel burgers en schoolkinderen op ons bedrijf. We vinden het belangrijk om te laten zien wat er achter de staldeuren gebeurt. Daarnaast willen we ook graag weten hoe burgers tegen ons bedrijf en onze sector aankijken. Die wisselwerking is van groot belang.'

Honderd deelnemers

Vallei Boert Bewust begon eind vorig jaar en telt nu veertig deelnemers uit verschillende sectoren. Er zitten er tien in de pijplijn. Dit jaar wil de organisatie richting de honderd deelnemers.

Bijzonder is dat het winnende initiatief zich niet alleen in provincie Utrecht afspeelt, maar ook voor een groot deel in Gelderland. Leden van LTO Noord De Liniedijk vertegenwoordigen de Utrechtse tak. ‘Het mooie is dat dit van onderaf is opgebouwd’, aldus Overeem.

Dag LTO Noord

Het thema van de Dag van LTO Noord Utrecht was ‘ondernemen in een veranderende omgeving’. Sprekers Jan Cees Vogelaar, oud-voorman van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland en Ton Wortel, algemeen directeur van The Greenery, gingen in op dit thema.

Uit hun verhalen bleek duidelijk dat je als ondernemer mee moet gaan in veranderingen, wil je kunnen overleven.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer