Muizenplaag ook in West-Nederland

Het zijn niet meer alleen de Friese landbouwgronden die lijden onder de vraatzucht van duizenden veldmuizen. Tientallen boeren in West-Nederland hebben last van de muizenplaag. Honderden hectares zijn kaalgevreten.

Muizenplaag+ook+in+West%2DNederland
© Marnis Schmidt

Bij het LTO Noord Informatiecentrum zijn al tientallen meldingen binnengekomen van agrariërs uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland.

Zij kampen met extreme muizenoverlast, vooral in Zuidwest-West-Utrecht, Eemland en de Zuid-Hollandse Alblasserwaard. Donderdagmiddag stond de teller op 1.142 aangetaste hectares in totaal.

Snel klaar

‘Het is hier nog niet zo erg als in Friesland, maar het aantal veldmuizen is dit jaar veel extremer dan normaal’, zegt voorzitter Ben de Vor van LTO Noord Zuid-West Utrecht. Behalve meldingen van collega’s uit de buurt is er ook schade op zijn eigen land in Oudewater.

Melkveehouder Mon Hogendoorn uit Lopik meldt dat dat van zijn 42 hectare land zo’n 30 hectare is aangevreten door muizen, 10 hectare is zelfs kaal. ‘Met de eerste snede ben ik dit jaar snel klaar’, aldus Hogendoorn ‘Overal zitten gaten.’

Het midden van zijn huiskavel is vrij nat, daar staan alle gaten vol water. ‘Bemesten hoeft daar voorlopig niet, de grond moet eerst sluiten. En de muizen zoeken gewoon weer een droog stuk op.’ Kuil voor zijn 70 koeien heeft hij gelukkig voldoende. ‘Ik wacht het af. We hebben hier meer muizenplagen gehad, ook die hebben we overleefd.’

Bollen

Ook bloembollentelers in West-Friesland signaleren meer muizen. ‘Je ziet ze graven’, zegt Jan Jong uit Lutjebroek. ‘Het zijn er buitensporig veel.’

Normaal gesproken is Jong rond deze periode van het jaar al klaar met bestrijden, maar nu loopt hij nog regelmatig een rondje over zijn 35 hectare in de Wieringermeerpolder. ‘We hebben hiervoor een ontheffing. Het is nodig ook. Als de muizen de netten kapot knagen, wordt het rooien straks een heel tijdrovend werkje.’

Cyclus

Dat er dit jaar meer muizen zijn dan voorgaande jaren, vindt directeur Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld niet vreemd. ‘Deze dieren groeien in cyclussen van drie tot vier jaar. Als de omstandigheden goed zijn, vermeerderen ze zich eenvoudig. De afgelopen twee jaar waren die goed: droog, zachte winters, voldoende voedselaanbod.’

Dat er nu een plaag is, is dus logisch, stelt Lenssinck. ‘Het is een natuurlijk evenwicht dat momenteel uitslaat naar de negatieve kant.’

Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer