Ideale+bewaring+peren+binnen+handbereik
Nieuws
© Vidiphoto

Ideale bewaring peren binnen handbereik

Optimalisatie van bewaarcellen voor peren leidt tot een aanzienlijk hogere productkwaliteit en lager energieverbruik.

Dat is de conclusie na onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR in opdracht van GreenPort Noord-Holland Noord. De onderzoekers verbeterden het bestaande bewaarconcept voor peren op vijf punten.

Zij testten een prototype van een verdamper die tot 70 procent aan ventilatorenergie bespaart en minder vochtverlies geeft. De technische partners binnen het project bedachten daarnaast een eenvoudige methode om de luchtverdeling in de koelcel te optimaliseren.

Fruitthermostaat

Verder is een fruitthermostaat ontwikkeld die inzicht geeft in de luchtcirculatie in de cel. Dat maakt het mogelijk het klimaat in de cel en daarmee de bewaarkwaliteit nauwkeurig te sturen.

Het project leverde tot slot waardevolle inzichten op voor de ontwikkeling van innovatieve sensoren voor rotdetectie. Ook zijn er concrete aanknopingspunten voor optimalisatie van het CO2-scrubbersysteem dat koolstofdioxide uit de lucht filtert.

Minder vochtverlies

'Gezamenlijk leiden de verbeteringen tot ongeveer 20 procent minder vochtverlies bij lange bewaring van peren', zegt Jan-Willem van der Klugt, projectleider van GreenPort Noord-Holland Noord.

'Het energieverbruik kan gereduceerd worden tot 0,15 kWh per ton per dag. Daarmee blijven de energiekosten zo'n 50 procent onder het landelijk gemiddelde.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer