Brazilië opent grenzen voor peren

Brazilië heeft deze week haar grenzen voor in Nederland geteelde peren geopend. GroentenFruit Huis verwacht dat de export binnen enkele dagen van start kan.

Brazili%C3%AB+opent+grenzen+voor+peren
© Yvonne Hurkens

De overeenkomst geldt voor alle perenrassen. Voor de zomer waren de twee landen al tot een fytosanitair akkoord gekomen. Nu is er ook juridisch overeenkomst en is de toestemming formeel.

Hiermee zijn grote inspanningen van exporteurs, de Nederlandse overheid en GroentenFruit Huis beloond, stelt de laatste organisatie.

Omgekeerd seizoen

'Het mooie is dat wij verse peren kunnen leveren in het omgekeerde seizoen, omdat in augustus op het zuidelijk halfrond de winter begint. Onze troef is de Conference die we met België als enige goed kunnen leveren', zegt Herman Bus van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

'Dit is een mooie verbreding van afzetmogelijkheden, we moeten niet blijven kijken naar Rusland, ook niet op termijn', stelt hij. De komende maanden wordt als opstartfase gezien en vooral voor de nieuwe oogst vanaf augustus zijn de verwachtingen hooggespannen.

Fruitmot

Het Zuid-Amerikaanse land stelt strenge eisen, onder meer met betrekking tot de Cydia pomonelle (fruitmot).

Voor de zomer kunnen alleen peren worden geëxporteerd van percelen die al zijn geregistreerd en gemonitoord voor export naar China. Brazilië heeft een snelgroeiende bevolking en telde in 2014 202 miljoen inwoners.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer