Energie besparen met LTO Energie

Duurzaam ondernemen, alternatieve energieopwekking en energiebesparing zijn onderwerpen die elke dag belangrijker worden. Ook voor boerenbedrijven is energiebesparing een actueel thema.

Vergeleken met andere sectoren is de agrarische sector leidend in energiebesparing. Het energieverbruik is maar liefst 45 procent efficiënter geworden sinds 2000 en dit is een veel hoger percentage dan in andere sectoren.
LTO Energie vindt dat agrarische ondernemers daar meer erkenning voor zouden moeten krijgen. ‘Als je bedrijven vergelijkt naar rato van omzet, is de benutting en opwekking van duurzame energie nergens zo omvangrijk als in de agrarische sector. Daarmee loopt de sector ver voor op de doelstellingen vanuit Europa’, stelt Johan Schuitemaker van LTO Energie.
Energiebesparing kan op diverse manieren worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door isolatie. Door agrarische gebouwen en objecten goed te isoleren, ontsnapt er veel minder warmte naar buiten.
Vooral bij grote hallen en stallen is het effect goed te merken, omdat er bij een gebrekkige isolatie enorm veel warmte via de grote dak- en wandoppervlakten verloren gaat. Isolatie zorgt ervoor dat met minder energie hetzelfde resultaat bereikt wordt en is dan ook een van de benoemde maatregelen in het Agroconvenant.
Door een stal te laten nakijken met een warmtecamera krijgt een agrariër inzicht in de probleemgebieden in de stal en kan er effectief geïsoleerd worden. Verder kan het na-isoleren van oudere woonhuizen een interessante investering zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer