Kamer%3A+burgerinitiatief+Buijtenland+opnieuw
Nieuws
© Fotopersburo Jos Van Leeuwen

Kamer: burgerinitiatief Buijtenland opnieuw

De Tweede Kamer is er nog niet over uit of het burgerinitiatief over het Buijtenland van Rhoon van de Polderkinderen opnieuw wordt behandeld.

De Kamerleden Infrastructuur & Milieu (I&M) heeft het Burgerinitiatief voor beoordeling teruggestuurd naar de commissie Beroepschriften en Burgerinitiatieven, die ook uit Tweede Kamerleden bestaat.

Aanvankelijk concludeerde de commissie I&M dat de laatste twee jaar een drietal moties over het Buijtenland zijn behandeld in de Tweede Kamer. Reden om het burgerinitiatief niet-ontvankelijk te verklaren.

Initiatief

Initiatiefnemers en boerendochters Sharona en Mariëlle de Klerk stuurden daarop meteen een mail naar de commissie.

Daarin gaven de zussen aan dat hun initiatief het schrappen van het hele Buitenland van Rhoon behelst en niet het aanpassen van het natuur project, zoals in de motie staat.

Geen manie

Ook wijzen zij de Kamerleden erop dat de moties na de start van het burgerinitiatief zijn ingediend. Tweede Kamerlid Jaco Geurts merkte vervolgens op dat dit geen manier van werken is, omdat burgerinitiatieven hierdoor met het indienen van een motie en daarmee behandeling in de Kamer, wel heel gemakkelijk niet-ontvankelijk zijn te verklaren.

Een aanral Kamerleden waren het hiermee eens, waarop het burgerinitiatief over het Buijtenland van Rhoon is teruggestuurd naar de commissie. Zij gaan opnieuw beoordelen of het burgerinitiatief ontvankleijk is of niet.

Beroep

De zussen De Klerk zijn ervan overtuigd dat de Tweede Kamer er niet om heen kan om het Buijtenland van Rhoon opnieuw tegen het licht te houden.

'We laten het er zeker niet bij zitten', zegt Mariëlle. 'Mocht ons burgerinitiatief toch niet ontvankelijk worden verklaard, dan gaan we in beroep of stappen we naar de rechter.'

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer