‘Buijtenland nog altijd uit te voeren’

Rhoon - Provincie Zuid-Holland heeft tot nu toe 21,5 miljoen euro uitgegeven aan het natuur- en recreatieproject Buijtenland van Rhoon.

Mike SchellartDat zegt projectleider Bert Jacobs van provincie Zuid-Holland. Volgens hem is een verwarrend beeld ontstaan over de financiën. De bewering van adjunct-directeur Egbert Jaap Mooiweer van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) dat het project onuitvoerbaar is, is niet juist, aldus Jacobs.
Voor het project heeft Zuid-Holland 146 miljoen euro te verspijkeren. Daarvan heeft de provincie tot nu toe 110 miljoen euro ontvangen van het Rijk. ‘De overige 36 miljoen euro moeten we nog krijgen’, zegt Jacobs. ‘Van die 110 miljoen euro is nu nog 88,5 miljoen euro over. Kortom, er is 21,5 miljoen euro uitgegeven.’
Daarvan is voor 9 miljoen euro aan grond, boerderijen en opstallen gekocht, vervolgt de projectleider. ‘Daarnaast is 12,5 miljoen euro besteed aan de voorbereidings- en plankosten. Daaronder vallen de ambtelijke kosten, onderzoeken en adviezen, die door diverse bureaus zijn uitgevoerd’, legt hij uit.
‘Ook de kosten voor het nieuwe bestemmingsplan van gemeente Albrandswaard hebben we voor onze rekening genomen. Uiteindelijk is er puur aan ambtelijke kosten 2,7 miljoen euro gespendeerd.’
Het plan is volgens Jacobs juist goedkoper, nu oud-landbouwminister Cees Veerman in zijn advies dat de provincie en de Tweede Kamer hebben omarmd, de natte natuur in het plangebied heeft geschrapt. ‘Die angel is eruit. Dat plan hebben we nu definitief verlaten.’
Wel houdt Jacobs een slag om de arm. ‘Het hangt af van de ambitie van de natuurdoelen. De gebiedscoöperatie gaat bijvoorbeeld met de boeren afspraken maken over de akkernatuur en akkerranden. Dan maakt het nogal uit of er een akkerrand van 5 of 15 meter breed komt.’
Ook stelt de projectleider dat het VNC-plan ‘Levend Buijtenland van Rhoon’ niet binnen de gestelde eisen van de Planologische Kernbeslissing (PKB) past. ‘Veerman heeft veel van dit plan overgenomen, maar in zijn advies gaat hij verder om het passend te krijgen binnen de PKB.’
Mooiweer zegt dat de verwarring is ontstaan doordat de provincie juist ‘onvolledige en inconsistente informatie’ verstrekt. ‘Nota bene op een WOB-verzoek.’ Hij blijft dan ook bij zijn bewering dat er veel geld is uitgegeven ‘zonder dat er maar iets is gerealiseerd’. Zo verwacht hij dat de provincie alleen al aan grondaankopen nog eens 50 miljoen euro kwijt is.

Bij elkaar

Verder benadrukt Mooiweer dat het VNC-plan deel uitmaakt van het advies Veerman. ‘Niet voor niets constateert staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) dat het advies Veerman en het VNC-plan dicht bij elkaar liggen en de in het verleden gemaakte fout van top-downbenadering niet nogmaals gemaakt moet worden.’

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer