Uitvoerbaarheid+Buijtenland+nog+onzeker
Nieuws
© Foto: Red Polders Rhoon

Uitvoerbaarheid Buijtenland nog onzeker

Of de 88,5 miljoen euro voldoende is om het Buijtenland van Rhoon aan te leggen, hangt af van de nieuwe opdracht van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Dat meldt provincie Zuid-Holland, die opdrachtnemer is van het 600 hectare grote natuur- en recreatieproject onder de rook van Rotterdam. 'Wij wachten op een nieuwe opdracht van staatssecretaris Dijksma', aldus een woordvoerder van de provincie.

'Aan de formulering daarvan gaat een democratisch proces vooraf: de behandeling van de motie Heerema in de Tweede Kamer en de behandeling van het burgerinitiatief. De vraag of het beschikbare geld voldoende is om de opdracht uit te voeren, laat zich nu dus nog niet beantwoorden.'

Kosten

Van de beschikbare 120 miljoen euro in 2001 is nog 88,5 miljoen over. Inclusief de ontvangen rente is in totaal een kleine 40 miljoen euro uitgegeven aan het Buijtenland van Rhoon.

Daarmee zijn volgends provincie Zuid-Holland onder meer boerderijen en gronden aangekocht, aldus de woordvoerder. 'Het totaalbedrag voor de verwerving van ongeveer 50 hectare grond, diverse woningen, opstallen en sloop en saneringskosten bedraagt 9,6 miljoen euro (tot 1 november 2014).'

Onuitvoerbaar

Adjunct-directeur Egbert Jaap van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) stelt dat het project nu 'onuitvoerbaar' is geworden. VNC ontwikkelde in opdracht van de boeren het alternatief plan 'Levend Buijtenland van Rhoon'.

‘Het huidige plan is politiek, maatschappelijk en financieel niet haalbaar', aldus Mooiweer in een interview met Nieuwe Oogst, die zaterdag verschijnt. 'Dijksma moet dan ook af van de vrees dat de boeren het gebied niet kunnen beheren.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer