Kamer+steunt+advies+Veerman+met+motie
Nieuws
© Foto: Red Polders Rhoon

Kamer steunt advies Veerman met motie

De Tweede Kamer heeft zich deze week achter het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman over het Buijteland van Rhoon geschaard. De Kamer nam daartoe een motie van Rudmer Heerema (VVD) en Lutz Jacobi (PvdA) aan.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) liet eerder weten met de motie te kunnen leven, omdat wordt vastgehouden aan de gestelde natuureisen in de Planologische Kernbeslissing (PKB).

'Wij kunnen binnen de grenzen van de PKB op zoek naar die creatieve oplossingen met draagvlak. Ik zal deze motie uitvoeren in overleg met provincie Zuid-Holland.’

Motie CDA en SP

Een op het laatste moment opgestelde motie van Jaco Geurts (CDA) en Eric Smaling (SP) haalde het niet. Zij pleitten ervoor dat de PKB 'heroverwogen' moet worden.

De boerenvariant 'Levend Buijtenland van Rhoon' dient daarnaast als uitgangspunt en alle betrokken partijen moeten overeenstemming bereiken over de invulling van het 600 hectare grote gebied.

Naast CDA en SP steunden alleen SGP en de twee afvallige PVV'ers de motie.

Boerenplan

Veerman bepleit in zijn advies een ‘aangepast boerenplan’, waarbij natuur en recreatie worden gecombineerd met hoogwaardige landbouw en akkernatuur. Eerder lanceerde de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap de boerenvariant 'Levend Buijtenland van Rhoon'.

Een brede gebiedscoöperatie van overheden, boeren en bewoners uit de regio moet de 600 hectare recreatie en natuur onder de rook van Rotterdam gaan invullen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer