CDA%2FSP%3A+opheldering+financiering+Buijtenland
Nieuws
© red polders rhoon

CDA/SP: opheldering financiering Buijtenland

Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Eric Smaling (SP) hebben het ministerie van Infrastructuur & Milieu opheldering gevraagd over de aangenomen motie van Rudmer Heerema (VVD) en Lutz Jacobi (PvdA) over het Buijtenland van Rhoon.

Geurts en Smaling willen duidelijkheid over hoe het natuur- en recreatieproject nu uitgevoerd gaat worden, vooral in financieel opzicht. Ook willen zij dat de kosten van de verschillende varianten in beeld worden gebracht.

Het verzoek van Geurts en Smaling is ook gehonoreerd.

Motie

Eerder deze week haalde een motie van Geurts en Smaling geen meerderheid in de Tweede Kamer. Zij pleitten ervoor dat de planologische kernbeslissing (PKB) 'heroverwogen' moet worden.

De boerenvariant 'Levend Buijtenland van Rhoon' dient daarnaast als uitgangspunt en alle betrokken partijen moeten overeenstemming bereiken over de invulling van het 600 hectare grote gebied.

Creatieve invulling

De motie van Heerema en Jacobi werd wel aangenomen. De 600 hectare natuur en recreatie voor het Buijtenland van Rhoon moet volgens hen in lijn met het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman een 'creatieve invulling' krijgen.

Heerema en Jacobi vinden dat er 'vanuit een breder perspectief' naar de PKB moet worden gekeken. Daarin staat omschreven aan welke (natuur)eisen het Buijtenland van Rhoon moet voldoen.

Financiën

De financiering van het Buijtenland van Rhoon stelde de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) de afgelopen weken aan de kaart. Zij stelt dat er te weinig geld is om alle gronden aan te kopen, in te richten en vervolgens te beheren.

Het projectbureau van provincie Zuid-Holland bestrijdt dat. Zij stelt dat door het advies Veerman het Buijtenland van Rhoon juist goedkoper uitvalt.

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer