Extra+energieopgave+glastuinbouw
© Monique Jansen

Extra energieopgave glastuinbouw

De glastuinbouw heeft extra afspraken gemaakt over een energiebesparingsopgave. Dat is vastgelegd in het Energieakkoord dat het kabinet met bonden, werkgeversorganisaties en milieuorganisaties heeft gesloten.

Boven op de huidige besparingsdoelstelling moet de sector tot 2020 nog eens 11 petajoule besparen. Daarmee wordt 0,6 megaton CO2-uitstoot voorkomen. Dat sluit aan op de ambitie die de sector in 2008 heeft vastgelegd in het agroconvenant.

De totale energiebesparing van het hele energieakkoord is 100 petajoule.

Om de extra CO2-reductie door energiebesparing en duurzame energie in de glastuinbouwsector waar te maken, moeten de afspraken uit het energieakkoord verder worden uitgewerkt.

Geothermie

Dat betreft de versterking van het CO2-sectorsysteem, een impuls voor geothermie in de glastuinbouw en Het Nieuwe Telen. Maar ook marktpositionering van duurzaam geteelde glastuinbouwproducten, veiligstellen van de duurzame CO2-voorziening, restwarmteplannen en financieringsregelingen.

Voortzetting van het huidige energiebeleid voor de glastuinbouwsector, waaronder het programma Kas als Energiebron en het stimuleringskader met onder meer de MEI- en IRE-regeling is in het energieakkoord opgenomen.

Duidelijkheid

LTO Glaskracht Nederland is blij met deze afspraken, zegt voorzitter Nico van Ruiten.

‘Het zorgt voor duidelijkheid en continuering van onze inzet, wat ook cruciaal is voor de investeringszekerheid en kansen voor ondernemers. Het vraagt wel grote inspanning van alle betrokkenen om deze afspraken na te komen.’

WKK

Van Ruiten ziet echter één gemiste kans. LTO Glaskracht heeft met andere partijen ingezet op ondersteuning van de - in de huidige markt - onrendabele maar milieuvriendelijke WKK, maar dat is niet gelukt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer