Export van 1 miljard kilo moet uienmarkt redden

Om alle uien van oogst 2014 op een goede manier te vermarkten, moeten de Nederlandse exporteurs ook in de tweede seizoenshelft een topprestatie leveren.

Haijo DoddeNederlandse uientelers oogstten dit seizoen ongeveer 1,3 miljard kilo uien. Voor een optimale afzet moet ongeveer 90 procent van de oogst verkocht worden naar het buitenland. Het betekent dat het exportvolume dit afzetseizoen uitkomt op meer dan 1 miljard kilo uien.
Dit streefcijfer werd ook genoemd door Chayenne Wiskerke van handelsorganisatie Wiskerke Onions. De uienhandelaar gaf haar visie op de uienmarkt deze week tijdens de Themadag Uien van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in Dronten.
Wiskerke benadrukte dat zo’n groot exportvolume voor uien vanuit Nederland nooit eerder gerealiseerd is. Het betekent dat de exporteurs flink aan de bak moeten de komende maanden en dat terwijl ze dit jaar al goed en vroeg begonnen zijn.
De handel in uien en daarmee ook de export begon door het vroege groeiseizoen in week 27, vorig jaar was dat week 30. Uiteindelijk is in de eerste helft van het afzetseizoen 2014-2015 zo’n 537 miljoen kilo uien geëxporteerd, blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis.Gemiddeld komt de export tot dusver uit op 21,5 miljoen kilo per week en dat is voor de eerste seizoenshelft meer dan voorgaande jaren. Grootste afnemers voor de jaarwisseling zijn Senegal en Ivoorkust.
Uitgaande van een jaarexport van ruim 1 miljard kilo moet vanaf nu tot en met week 26 gemiddeld bijna 20 miljoen kilo per week geëxporteerd worden. Ook dat is een recordhoeveelheid en zeker 2 miljoen kilo per week meer dan vorig jaar.
De exportcijfers nemen de tweede helft van het afzetseizoen vaak af omdat met name de Afrikaanse bestemmingen afhaken. Senegal en omringende landen kunnen al vroeg in het nieuwe jaar beschikken over eigen product.
Traditioneel zijn Engeland, België en Rusland na de jaarwisseling belangrijke afnemers van Nederlandse uien. Rusland was vorig jaar nog goed voor een exportaandeel van 17 procent. Daar ligt met name de uitdaging van de exporteurs. Met de gesloten Russische grenzen, moet de handel op zoek naar alternatieven.
Naast de uitdagingen in de markt hebben veel Nederlandse uienexporteurs op dit moment moeite om het hoofd boven water te houden. Zij worden in de eerste plaats geconfronteerd met flinterdunne marges en verder hebben enkele bedrijven een veer moeten laten vanwege het wegvallen van handel op Rusland. Voor enkele bedrijven was dit afgelopen maanden een reden om te moeten stoppen met hun bedrijf.
Maar kansen zijn er ook. Heel terecht wijst Wiskerke op de uitstekende kwaliteit van de Nederlandse uien dit jaar. Dit in combinatie met de lage prijzen en de lage transportkosten moet de exportmarkt kunnen stimuleren, ook zonder afzet naar Rusland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer