Uiergezondheid+Award+naar+drie+veehouders
Nieuws
© GD

Uiergezondheid Award naar drie veehouders

Wil Peek, Henry en Anja Steverink en Arjan en Nicole Olink hebben de Uiergezondheid Award in ontvangst genomen tijdens het symposium Gezonde Melkveehouderij.

Juryvoorzitter Christian Scherpenzeel reikte namens het UGA-team van de GD de Uiergezondheid Awards uit aan de drie ondernemers. Alle drie de winnaars hebben een nieuwe stal, twee van hen melken automatisch en twee hebben biobedding in de boxen liggen.

Eigenlijk risicofactoren voor de uiergezondheid, maar de veehouders weten sterk te scoren op tankcelgetal, percentage klinische mastitis én duurzaamheidskengetallen.

Onzichtbare vijand

Henry en Anja Steverink uit Silvolde noemden hun strijd voor een betere uiergezondheid 'een gevecht tegen de onzichtbare vijand'. Het percentage klinische mastitis wisten zij van 40 procent terug te dringen naar 10 procent.

Met een nieuwe stal, melkrobots en een voerstrategie op conditie kregen ze grip op de uiergezondheid. 'Meer ventilatie in de stal en consequent werken.'

Ook Arjan en Nicole Olink uit Valthermond melken met een automatisch melksysteem en maakten in hun nieuwe stal speciale aanpassingen om de uiergezondheid goed te houden.

Zo voeren ze de koeien die droog moeten worden gezet een apart rantsoen en hebben ze een put achter de robot gemaakt waardoor ze gemakkelijk koeien kunnen behandelen.

Meer weerstand

Ondanks een groeiende veestapel - nog een risicofactor voor uiergezondheid- bleef de uiergezondheid sterk. 'Meer ruimte en meer weerstand voor de koeien en kritisch op jezelf blijven.'

De koeien van Wil Peek uit IJsselstein kregen bijna een jaar geleden een nieuwe stal. Het percentage klinische mastitis daalde flink, terwijl het tankcelgetal keurig laag bleef.

Op de melktechniek is de melkveehouder heel kritisch en dat geldt ook voor de biobedding die hij in de boxen strooit. 'Het moet echt mooi droog zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer