Tot+1+maart+geen+jacht+op+ganzen+in+Overijssel
Nieuws
© Hans Pietersma

Tot 1 maart geen jacht op ganzen in Overijssel

?De voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel heeft bepaald dat er tot 1 maart van dit jaar in Overijssel niet op ganzen gejaagd mag worden.

In een spoedprocedure, aangespannen door de Vogelbescherming, heeft de rechtbank het besluit van de provincie om de jacht op ganzen in de winter toe te staan voor dit jaar geschorst.

Overwinterende ganzen

In oktober 2014 heeft de provincie Overijssel toestemming verleend aan de faunabeheereenheid Overijssel om tot 2019 in de wintermaanden op ganzen te jagen.

Dat kwam niet overeen met het ganzenakkoord. In het akkoord is 1 november tot 1 maart als rustperiode voor de ganzen aangewezen.

Schade

Volgens de provincie is de jacht toch nodig omdat in Overijssel overwinterende ganzen grote schade aan gewassen veroorzaken.

De Vogelbescherming heeft bij de provincie bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Daarnaast heeft de Vogelbescherming de voorzieningenrechter verzocht om het besluit voorlopig te schorsen.

Advies Faunafonds

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de provincie onvoldoende heeft onderbouwd dat overwinterende ganzen belangrijke schade veroorzaken op grasland.

Ook houdt de rechter rekening met het feit dat omliggende provincies wel hebben gekozen voor het handhaven van de winterrust tot 1 maart en dat er deze winter in Overijssel al circa 5000 ganzen zijn afgeschoten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer