Natuurmonumenten+blij+met+jachtverbod
Nieuws
© Natuurmonumenten

Natuurmonumenten blij met jachtverbod

In Overijssel mogen voorlopig geen grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen worden geschoten, besliste de rechtbank in Zwolle donderdag. Natuurmonumenten is uiterst tevreden met die uitspraak.

Provincie Overijssel had een ontheffing verleend, zodat ganzen het hele jaar door afgeschoten konden worden. De Vogelbescherming vroeg met succes om een schorsing van dat besluit. Zij maakte eerder al bezwaar bij de provincie.

De rechter heeft de ontheffing opgeschort tot 1 maart om zich inhoudelijk over de zaak te kunnen buigen. 'Dit is geweldig nieuws', jubelt ecoloog Bart de Haan van Natuurmonumenten.

Trekganzen

Er mogen nu tot 1 maart geen ganzen meer worden geschoten, geeft De Haan aan. 'Dat betekent toch nog winterrust voor de kwetsbare trekganzen in Overijssel. Hopelijk is dit een eerste stap in de richting van een goed ganzenbeleid in onze provincie.'

'Volgens de rechter was onvoldoende aangetoond dat trekganzen schade veroorzaken. Hij heeft ook zwaar laten meewegen dat Overijssel de enige provincie is waar trekganzen nu in de winter geschoten mogen worden.'

Winterrust

Natuurmonumenten hoopt dat de rechterlijke uitspraak de provincie beweegt om haar beleid te herzien. De organisatie wil volledige winterrust voor trekganzen in Overijssel.

Weer

 • Zaterdag
  25° / 20°
  80 %
 • Zondag
  26° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer