NMF%3A+veengebieden+inkomstenbron+boer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NMF: veengebieden inkomstenbron boer

Veengebieden vormen voor boeren, natuurbeheerders en bedrijven een potentiële inkomstenbron. Dat stellen Natuur en Milieufederatie Groningen en adviesbureau IMSA Amsterdam na onderzoek.

'Door vernatting van veengebieden wordt CO2-uitstoot voorkomen. Deze gereduceerde CO2-uitstoot kan worden verhandeld op een regionale koolstofmarkt en wordt op deze manier geld waard', concludeert Natuur en Milieufederatie Groningen.

De Natuur en Milieufederatie (NMF) verkende met Valuta voor Veen een nieuw financieringssysteem.

Onderwaterdrainage

Volgens NMF Groningen en IMSA kan met het verhandelen de investering voor een onderwaterdrainagesysteem worden terugverdiend.

Met andere partijen werkt de Natuur en Milieufederatie aan een certificeringssystemen om de CO2-uitstoot bij dergelijke projecten te verhandelen.

Nieuwe natuur

'Laagproductieve landbouwgronden die worden aangekocht voor nieuwe natuur, zijn niet binnen redelijke termijn terug te verdienen via emissiehandel op de koolstofmarkt', geeft NMF Groningen aan.

'Wel zijn de opbrengsten uit de emissiehandel voldoende om de beheerkosten van de nieuw ontwikkelde natuurgebieden te dekken. Een interessante optie voor natuurbeheerders', vindt de Natuur en Milieufederatie.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer