VIC krijgt 1,6 miljoen voor innovaties

Het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) heeft een subsidie van 1,6 miljoen euro van provincie Zuid-Holland ontvangen voor systeeminnovaties in de westelijke veenweiden.

VIC+krijgt+1%2C6+miljoen+voor+innovaties
© Nieuwe Oogdt

Gedeputeerde Han Weber overhandigde donderdag op het KTC Zegveld op symbolische wijze de subsidie aan VIC-voorzitter Jan Heijkoop.

Met het geld gaat het VIC tot en met 2016 haar programma Systeeminnovaties voor de Veenweiden uitvoeren.

Weber: 'Er is ons alles aan gelegen om de landbouw duurzaam te krijgen. Daarom is het zo belangrijk te investeren in deze plek. Niet alleen om onderzoek te verrichten, maar ook toe te passen en over te dragen aan boeren.'

Verantwoord

De subsidie staat los van andere bijdragen, stelt de gedeputeerde. 'Het VIC moet een structurele basis worden gefinancierd. Ik hoop dat andere overheden, de waterschappen, de sector en LTO Noord daarom ook hun verantwoordelijkheid nemen.

We hebben ook andere partijen nodig om de toekomst van veenweidenonderzoek en de proefboerderij te waarborgen.'

Buijdrage

Het VIC heeft voor haar projecten nog zo'n 1,6 miljoen nodig. Een deel moet uit het melkveefonds en het LTO-projectenfonds komen. ‘Er ligt nu een aanvraag voor een bijdrage’, bevestigt voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland.

Hij zit ook in beoordelingscommissie van het LTO-fonds zit. ‘Binnenkort valt daarover een besluit. Dat de provincie bijdraagt, is van groot belang.'

Programma

Het programma bestaat uit 4 thema’s met daaronder diverse onderzoeken, pilots, experimenten en kennisdeling. De thema’s zijn Veenweiden beweiden, Sturen met Water, Aquatische landbouw en Biomassa verwaarden.

Het programma is begin 2014 opgesteld door het VIC op verzoek van de provincie Zuid-Holland een ontwikkeling naar nieuwe landbouwbedrijven in de veenweiden in gang zetten.

Die moeten zich aanpassen aan de eisen van de tijd, met minder emissies naar lucht en water, kringlopen sluiten, gemiddeld hogere grondwaterstanden tegen bodemdaling, lagere kosten en met meer diversiteit in producten en diensten.

KTC Zegveld

Ook voorzitter Sjaak Hoogendoorn van de boerencoöperatie KTC Zegveld hoopt daarop, omdat het VIC op Zegveld is gevestigd en daar veel projecten uitvoert.

‘De bijdrage is belangrijk voor het voortbestaan van het KTC. We willen van het KTC een ontmoetingsplek maken waar boeren komen voor kennis.’

KTC Zegveld heeft daartoe het kennisloket ontwikkelt. Ook het onderwijs gaat hieraan een bijdrage leveren. CAH Vilentum (Aeres Groep) en het Wellant College hebben hun medewerking toegezegd. Zo gaat studenten onderzoeksprojecten uitvoeren op de proefboerderij.

Om de participatie te beklinken schonk directeur Bastiaan Pellikaan drie kalveren aan het KTC Zegveld, een Hollstein, een Jersey en een Montbeliarde. Oftewel een kleikalf, een veenkalf en een zandkalf, aldus Pellikaan. 'Binnen de Dairy Triangle werken we nu op bedrijven met verschillende grondsoorten. Hierdoor krijgt de grondgebonden structuur een impuls.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer