Rijnland verstrekt 100 kilometer risicodijken

Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de versterking van de eerste 100 kilometer van afgekeurde dijken volgens planning afgerond.

Rijnland+verstrekt+100+kilometer+risicodijken
© Hoogheemraadschap van Rijnland

Er wordt in 2015 nog eens 30 kilometer onder handen genomen, zodat in 2016 de meest risicovolle dijken weer toekomstbestendig zijn. Het gaat om de dijken tussen Wassenaar, IJmuiden, Amsterdam en Gouda.

Alle dijken in Rijnlands werkgebied zijn vijf jaar geleden getoetst. Daaruit bleek dat in totaal 230 kilometer aan dijken moeten worden verbreed en/of verzwaard.

Hiervan is 130 kilometer aangemerkt als risicovol, omdat de gevolgen van een overstroming in deze gebieden ingrijpend zijn.

Ingrijpend

Als de meest risicovolle dijken straks op orde zijn, is een grote achterstand ingelopen. 'De werkzaamheden aan de dijken die na 2016 overblijven, zijn over het geheel genomen minder ingrijpend', zegt hoogheemraad Thea de Roos- van Rooden.

'Voor die dijken geldt dat ze voornamelijk worden teruggebracht naar de oorspronkelijke hoogte en breedte. De uitvoering van de werkzaamheden vallen zoveel mogelijk samen met die van andere overheden.'

Leefomgeving

Een groot deel van het Rijnlands gebied ligt onder de zeespiegel. Er wonen, werken en recreëren 1,3 miljoen mensen.

De Roos-van Rooden: 'Grootschalige werkzaamheden kunnen enorme invloed hebben op de leefomgeving als er voor je deur of in je achtertuin een dijk ligt die met veel klei moet worden opgehoogd en verbreed'.

'Niet iedereen was daarom altijd even blij met onze plannen, ondanks onze taak te zorgen voor droge voeten. We hebben de afgelopen jaren veel maatwerk verricht door de persoonlijke belangen van bewoners te betrekken bij de besluitvorming.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer