Rivierenland+verbetert+106+kilometer+dijk
Nieuws
© Wikimedia

Rivierenland verbetert 106 kilometer dijk

De ruim 106 kilometer afgekeurde boezemkade langs de grote wateren in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden voldoet in 2030 weer aan de veiligheidsnorm.


Het Algemeen Bestuur van waterschap Rivierenland heeft hiertoe een verbeterplan opgesteld en aangenomen. Het plan bestaat onder meer uit verschillende maatregelen waarmee 65 miljoen euro is gemoeid.

In de Alblasserwaard komen verschillende deelprojecten, namelijk kadeverbeteringen en aanpassingen aan het waterbeheer.

Regenbuien

Om bij hevige regenbuien het water beter op te kunnen vangen en beheersen, komt er een protocol om het water al eerder weg te malen uit de boezem, ook wel ‘voormalen’ genoemd.

Daarnaast worden afspraken gemaakt over het stoppen van water ‘malen’ uit de polder op de boezem bij extreme weersomstandigheden, zodat de boezem niet te veel wordt belast. Als deze maatregelen geen effect hebben, wordt alsnog een kadeverbetering uitgevoerd.

Gemaal

Tijdens de uitvoering van het pan bekijkt Rivierenland of er in het zuiden van het gebied bij de Giessen een extra gemaal moet komen. Bij hoogwater kan het water dan ook via het zuiden worden weggepompt.

In Vijfheerenlanden worden alle afgekeurde kades verbeterd aangezien aanpassingen aan het waterbeheer daar geen invloed hebben op de kades.

Bagger

Een voordeel van dit verbeterplan voor de boezemkades is dat meerdere projecten integraal kunnen worden opgepakt. Zo kan de bagger die vrijkomt door het uitdiepen van het Achterwaterschap worden hergebruikt voor de herinrichting en ontwikkeling van de rietlanden in Kinderdijk.

Het waterschap gaat nu aan de slag om de gekozen maatregelen te programmeren. De kades met hoge prioriteit worden nu al opgepakt; dit betreft onder meer de Molenkade in Groot-Ammers en de Hoge Boezem van de Overwaard.

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer