Stikstof zet boeren Zouweboezem klem

Boeren rond Natura 2000-gebied Zouweboezem bij Zederik dreigen klem te raken door de voorgestelde stikstofmaatregelen. LTO Noord stelt dat het blauwgrasland hogere deposities verdraagt en uitbreiding van de habitat van tafel moet.

Stikstof+zet+boeren+Zouweboezem+klem
© Zuid-Holands Landschap

Provincie Zuid-Holland en de natuurorganisaties willen het blauwgrasland uitbreiden van 3 naar 15 hectare. 'Op zich is daar niks mee, maar je mag het gebied daarop niet afrekenen', reageert voorzitter Arie Bassa van LTO Noord Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

'Dit is een fikse uitbreiding. Het gebied gaat vier maal over de kop, waarmee de landbouw onevenwichtig wordt belast.'

Depositie

Inzet van LTO Noord is om het blauwgrasland uit het beheerplan te halen. Daarover wordt nu gesproken binnen de klankbordgroep. De depositie in het gebied zit op 1850 mol (een verzuringseenheid) per hectare.

Dat moet in 2030 terug naar 1650 mol, waarvan 600 mol uit de landbouw. Dat was 700 mol.

Blauwgrasland

'Blauwgrasland kan nu blijkbaar 1.800 tot 2.000 mol verdragen, want de kwaliteit van het blauwgrasland wordt als goed aangemerkt', stelt Bassa.

Hij wijst op de landelijke discussie over de emissies van de sector. 'Ook wij vragen ons af of de cijfers hier wel kloppen.'

Oplossing

Een oplossing kunnen hydrologische beheermaatregelen zijn, geeft Bassa aan. 'Je kunt sturen met de waterkwaliteit om de conditie van het blauwgrasland op peil te houden. En er zijn meer knoppen om aan te draaien.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer