Kerngebied+weidevogel+haalt+%27draagvlak+om+zeep%27
© Collectief Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Kerngebied weidevogel haalt 'draagvlak om zeep'

Het draagvlak onder boeren voor weidevogelbeheer verdwijnt in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden als provincie Zuid-Holland haar plan doorzet om vastomlijnde kerngebieden aan te wijzen.

Die boodschap gaf voorzitter Kees de Jong van agrarische natuurvereniging Den Hâneker mee aan de Zuid-Hollandse Statenleden die deze week De Heihoeve in Giessenburg bezochten.

‘Daar stemmen we niet mee in, omdat we het enorme draagvlak bij de boeren in het gebied niet om zeep willen helpen’, zegt De Jong over het provinciale plan.

Effectief en efficiënt

‘We begrijpen dat we zuinig met de beschikbare financiële middelen moeten omgaan, maar laat ons, als ervaren beheerders, bepalen waar we het weidevogelbeheer effectief en efficiënt kunnen concentreren', benadrukt De Jong.

Dat geldt tevens voor de aanvullende maatregelen die hier voor nodig zijn. 'Dan blijven het draagvlak en de bereidheid om mee te denken en te werken behouden.’

Schop

Het agrarisch natuurbeheer gaat in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op de schop. Collectieven moeten gebiedsgericht het natuurbeheer uitvoeren.

Den Hâneker is een van de agrarische natuurverenigingen die is aangesloten bij een collectief.

Beheer

Momenteel voert maar liefst een derde van de boeren enige vorm van agrarisch natuurbeheer uit. Op bijna een kwart van de landbouwgrond vindt weidevogelbeheer plaats, in totaal 5.435 hectare.

'Als de provincie haar plan doorzet, verliezen we 60 procent van de grond voor het beheer. Dan kun je niet verwachten dat mensen in een gebied de regie overnemen', stelt De Jong.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer