Ganzenakkoord

Ganzenakkoord
© zlto

In Zeeland is het Ganzenakkoord en de vertaling daarvan in een nieuw FBE-plan, op basis waarvan ontheffingen kunnen worden verkregen, bekendgemaakt. Daarin zitten de volgende wijzigingen.
Vanaf nu duurt de winter in faunabeleid van 1 november tot 15 februari. Dan is er geen ontheffing op blijvend grasland mogelijk.
Na 15 februari is het de bedoeling dat de populatie van grauwe ganzen tot het niveau 2005 wordt teruggebracht en die van brandganzen tot niveau 2011. Daarvoor is ontheffing met gebruik van lokkers mogelijk (brandganzen vanaf 1 mei) en zullen in overleg ook in de grote deltawateren nestbehandeling en vangen in de rui plaatsvinden.
Wij blijven het oneens met de provincies over invoering van het behandelbedrag en de magere vergoeding in de rustgebieden. Intussen zijn dat echter landelijke regels geworden en zullen we dat op een andere tafel moeten zien te corrigeren. Nu een akkoord blokkeren, zou zorgen voor nog meer ganzen en ergernis volgend jaar. Daarom hebben we aan de uitwerking meegewerkt. Met tot de laatste dag nog discussiepunten is het FBE-plan ingediend bij de provincie die er nu nog akkoord mee moet gaan.
In de provincie wordt het straks verkiezingstijd en wij zullen de partijen vragen zich hard te gaan maken om het behandelbedrag terug te draaien, evenals het besluit om geen schade in fruit meer uit te keren. Het kan niet zo zijn dat de provincie ontvangen Rijksgeld hier achterhoudt en aan andere groene doelen uitgeeft. Dit terwijl het vaak gaat om soorten waar je niets tegen mag of kunt doen om de schade te beperken.
De samenleving wenst de natuurlijke rijkdom en de schade is altijd groter dan de taxatie. Het is volgens mij dan ook redelijk dat de samenleving die taxatie voor haar rekening neemt.

Peter de Koeijer

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer