%27Biosecurity+pluimveebedrijven+moet+beter%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Biosecurity pluimveebedrijven moet beter'

CVI-epidemioloog Armin Elbers vindt dat de biosecurity op pluimveebedrijven een hogere prioriteit moet krijgen. 'De huidige gevallen van hoogpathogene vogelgriep H5N8 vormen daarvoor het bewijs.'

Elbers, werkzaam bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in Lelystad, voerde dinsdag overleg met de sector. Centraal stond de vraag hoe groot het risico is op insleep van aviaire influenza.

'Jaarlijks zijn er in Nederland 35 tot 50 gevallen van laagpathogene vogelgriep.'

Verplichte ruimingen

Een stuk of vijf daarvan halen de media, omdat ze worden geruimd, geeft Elbers aan. 'Het gaat daarbij om verplichte ruimingen in verband met het aantreffen van H5 of H7-varianten. Verplicht, omdat die varianten kunnen muteren in hoogpathogene vogelgriep.'

Voor hem is het aantal van 35 tot 50 gevallen van vogelgriep aanleiding om te stellen dat de biosecurity - de bescherming van een bedrijf tegen insleep van ziektekiemen - op pluimveebedrijven beter kan en moet.

Vogelgriepvirussen

Veel introducties van vogelgriepvirussen gebeuren op bedrijven met uitloop. 'Deze bedrijven hebben een nog grotere opgave dan de reguliere om ziektekiemen buiten de deur te houden', weet de epidemioloog.

Hoe een virusziekte als hoogpathogene vogelgriep op het bedrijf binnenkomt, wordt vaak nooit helemaal duidelijk. 'In maximaal 50 procent van de gevallen is een lijstje te maken van meest waarschijnlijke insleeproute. De rest blijft gissen.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  60 %
Meer weer