Eerste+contactbedrijven+vrijgegeven
Nieuws
© NVT

Eerste contactbedrijven vrijgegeven

Inmiddels zijn de eerste contactbedrijven van het door vogelgriep getroffen bedrijf in Hekendorp vrijgegeven. Zo kreeg de Fladderfarm van Peter en Esther van Agt uit Oirschot vanochtend het goede nieuws te horen.


Geen problemen

Van Agt ontving als bestuurslid van de stichting Blij met een ei, op donderdag 13 november zijn medebestuursleden op zijn bedrijf voor een vergadering. Hierbij werd ook de 'Chicken Skybox' bezicht.

Piet Wiltenburg, op wiens bedrijf enkele dagen later vogelgriep werd vastgesteld, was als een van die bestuursleden present. Bij deze stichting in de nieuwe opzet kunnen pluimveehouders ‘vleugel aan vleugel’ samen bijdragen aan de promotie van de sector.

Enkele dagen later, zaterdag, belde Wiltenburg met de mededeling dat hij veel uitval had. Mogelijk vogelgriep. Voor Van Agt nog niet direct reden tot paniek. De kans op vogelgriep is klein en dan is het nog waarschijnlijk laagpathogeen.

Die zondag belde Wiltenburg opnieuw: 'Goedemorgen Piet', begroette Van Agt hem. 'Laat dat goede er maar vanaf, het zit goed fout. We hebben hoogpathogene vogelgriep', antwoordde Wiltenburg, die zelf het slechte nieuwe enkele minuten eerder vernam.

Bij de Fladderfarm sloeg het nieuws in als een bom: 'Het eerste wat je doet is toch nog maar een keer onder de douche staan en de uitgewassen kleren opnieuw in de wasmachine doen. Je wordt dan plots heel voorzichtig.' Van Agt bleef dagelijks contact houden met zijn getroffen collega, onder meer om elkaar op de hoogte te stellen.

Door het bezoek werd de Fladderfarm gezien als contactbedrijf. Een medewerker van de NVWA kwam langs en het bedrijf mocht onder meer 13 dagen geen eieren afvoeren en niemand ontvangen.

Ook moest contact met de buitenwereld zoveel mogelijk worden gemeden. Voor Van Agt als (Z)LTO Pluimveebestuurder lastig. ‘Ik moest bijeenkomsten overslaan. Gelukkig namen mijn collega-bestuurders Hugo Bens en Eric Hubers dit over. Met hen had ik wel veel telefonisch contact.’

Dat de Fladderfarm op slot werd gezet, vindt Van Agt niet verwonderlijk: ‘Ik had het vreemd gevonden wanneer dit niet het geval zou zijn.De Chicken Skybox beschermt de kippen wel tegen bacteriën, maar een virus kan zich gemakkelijk via de lucht, bijvoorbeeld via zijkleppen, naar de stal verplaatsen.’
De legkippen van Van Agt leken overigens niet besmet te zijn. 'De water- en voeropname bleven goed, terwijl het legpercentage zelfs nog iets werd verhoogd', blikt Van Agt terug.

Afgelopen woensdag kwam de NVWA de kuikens controleren. Ook werden bij 40 dieren cloaca- en keelswaps genomen om op kweek te zetten. Na 24 uur was duidelijk dat het bedrijf vrij was, terwijl een mogelijke besmetting zich eerder liet zien. 'Ondanks dat we geen verschijnselen hadden, blijft zoiets spannend', vertelt de pluimveehouder.

Vrijdagochtend kwam het verlossende telefoontje van de NVWA. Hoeveel schade heeft het bedrijf opgelopen: 'Dat is lastig te zeggen. Niet alle eieren kunnen nog voor consumptie worden verkocht. Een deel wordt als goedkoper industrie-ei vermarkt. Daarna kunnen we pas de balans opmaken', besluit Van Agt.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst
· Lees meer over dit onderwerp in het vogelgriepdossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer