Hubers%3A+vogelgriep+verrast+en+schokt+sector
Nieuws
© Agrifirmn

Hubers: vogelgriep verrast en schokt sector

De pluimveesector is geschokt over de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (bij Gouda). 'Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen. Niemand weet waar het vandaan komt', reageert voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij.

Hubers spreekt van een zeer zorgelijke situatie, omdat het blijkt te gaan om een hoog pathogeen en dus zeer besmettelijk virus.

Bij eerdere besmettingen in Nederland de afgelopen jaren ging het altijd ging het laag pathogeen virus. In vrijwel al die gevallen was de uitbraak bij bedrijven met vrije uitloop. Dat is nu niet het geval.

Bron vogelgriepvirus onbekend

Hubers hoopt dat snel duidelijk wordt wat de bron van de besmetting is. 'Dan komen we er ook achter wat we nog meer kunnen doen om het virus buiten de deur te houden. De nu genomen maatregelen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om te risico's van verspreiding tot een minimum te beperken.'

In een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen zestien andere pluimveebedrijven. Hubers: ‘Het is een gebied met betrekkelijk weinig pluimveebedrijven. Dat is in zoverre positief dat de directe kans op verspreiding, zoals in 2003 op de Veluwe, kleiner is.'

Maatregelen naleven

De LTO-vakgroepvoorzitter doet op een beroep op alle betrokken bedrijven, ondernemers - ook die in andere sectoren - en particuliere hobbydierhouders om zich strikt te houden aan alle (hygiëne)maatregelen, verboden en bezoekersregelingen, zoals die eerder zondag bekend zijn gemaakt door het ministerie van Economische Zaken.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer