Partner agrariër stuurt mee

Partners van boeren en tuinders hebben een zwaarwegende stem bij het nemen van strategische beslissingen. Onderzoek van het Nederlands Centrum voor het Familiebedrijf wijst uit dat ruim 70 procent van de ondervraagde partners actief betrokken is bij dergelijke besluitvorming.

Joost de la CourtLector familiebedrijven Ilse Matser van Hogeschool Windesheim verklaart de toegenomen rol van de partner uit de verschuiving die is opgetreden van meewerkende echtgenote naar een verantwoordelijke rol. Kort gezegd: de boerin stuurt vaker mee.
Dat komt volgens haar mede doordat sinds de jaren tachtig het aantal boerinnen en tuindersvrouwen met een baan buiten het agrarisch bedrijf fors is gegroeid, van 5 naar 44 procent. ‘Dat is een aanwinst. Niet alleen is het een aanvulling op het gezinsinkomen zodat agrarische familiebedrijven langer kunnen doorgaan, het maakt ook dat de blik naar buiten is verbreed en kennis en kunde wordt vergroot’, zegt Matser tijdens de presentatie van het rapport aan de vakgroep Vrouw en Bedrijf van LTO Nederland.
Het onderzoek naar de rol van de vrouw in het agrarische gezinsbedrijf laat een grote diversiteit zien binnen deze bedrijven in bedrijfsvoering, werkzaamheden en de betrokkenheid van vrouwen daarin. Zo besteedt van de partners van bedrijfshoofden 43 procent minstens tien uur per week aan werk op het bedrijf, naast de huishouding. Daarbij heeft 17 procent ook nog een baan buitenshuis van minimaal tien uur.
Van de partners besteedt 27 procent minder dan tien uur per week aan het bedrijf, maar heeft wel een baan buitenshuis. 13 procent werkt minder dan tien uur op het bedrijf en niet buitenshuis.
De cijfers geven aan dat de rol van de vrouw op het agrarisch bedrijf de afgelopen jaren veel diverser is geworden. Waar in de jaren tachtig de land- en tuinbouw nog een traditionele rolverdeling kende, maken partners, vaak geholpen door hun opleiding, andere keuzes. Ze blijken ook leergierig: 26 procent had de afgelopen vijf jaar een opleiding of cursus gevolgd.
De emancipatie in het agrarisch gezin wordt ook duidelijk uit de bedrijfsvorm die tegenwoordig het vaakst wordt gekozen. Was in de jaren tachtig de eenmanszaak op circa 80 procent van de agrarische bedrijven gemeengoed, nu is bijna 60 procent van de bedrijven een maatschap of een vof.

Knelpunten

De onderzoekers noemen het opvallend dat vrouwen die op agrarische bedrijven zelf actief zijn vaker de vinger op zere plekken leggen dan vrouwen die er weinig werkzaamheden verrichten of buitenshuis werken. Knelpunten die het vaakst naar voren worden gebracht zijn het rendement op de agrarische activiteiten, de mogelijkheid tot schaalvergroting en de financiering van de overdracht van het bedrijf.
‘De betrokkenheid van vrouwen bij het agrarisch bedrijf is echter onverminderd groot, ook als ze hun werkzaamheden vooral buitenshuis hebben’, stellen de rapporteurs.
De kinderen in deze gezinnen identificeren zich overigens minder met het ouderlijk bedrijf. Veel ouders van deze gezinnen vinden daarbij dat de opvolger ook niet noodzakelijkerwijs uit het gezin hoeft te komen. De wil om boer of tuinder te worden en capaciteiten spelen een belangrijker rol, blijkt uit het onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer