Belangrijkere+rol+vrouw+in+agrarisch+bedrijf
Nieuws
©

Belangrijkere rol vrouw in agrarisch bedrijf

Partners van boeren en tuinders hebben een zwaarwegende stem bij het nemen van strategische beslissingen. Onderzoek van het Nederlands Centrum voor het Familiebedrijf wijst uit dat ruim 70 procent van de ondervraagde partners actief betrokken is bij dergelijke besluitvorming.

Lector familiebedrijven Ilse Matser van Hogeschool Windesheim in Zwolle verklaart de toegenomen rol van de partner uit de verschuiving die is opgetreden van meewerkende echtgenote naar een verantwoordelijke rol.

Het gaat dan om beslissingen als de aankoop van grond of vee dan wel andere strategische keuzes. Ze zei dit gisteren bij een presentatie van een rapport over de rol van de vrouw in het agrarische gezinsbedrijf.

Baan buitenshuis

Volgens Matser groeit de rol van de boerin of tuindersvrouw mede doordat sinds de jaren tachtig het aantal boerinnen en tuindersvrouwen met een baan buiten het agrarisch bedrijf fors is gegroeid, van 5 naar 44 procent.

Volgens Matser is dat een aanwinst. 'Niet alleen is het een aanvulling op het gezinsinkomen, zodat agrarische familiebedrijven langer kunnen doorgaan Het maakt ook dat de blik naar buiten is verbreed en kennis en kunde wordt vergroot.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer