Groot+aanbod+door+kwaliteitsproblemen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groot aanbod door kwaliteitsproblemen

Vooral vanwege kwaliteitsproblemen in de bewaring blijft het aanbod van aardappelen ook na de oogst nog steeds bovengemiddeld.

In deze periode van het jaar bij de overgang van aflandaardappelen naar bewaard product valt het aanbod meestal wat stil. Dat kan dan verlichting geven in de markt.

Daarvan is dit jaar echter geen sprake, aldus Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI). Door het grote aanbod blijft de prijs voor fritesgeschikte aardappelen onverminderd laag. Er wordt gerekend met prijzen per 100 kilo van 1,50 euro voor Bintje tot maximaal 3 euro voor Innovator.

Later in het seizoen

Voor levering later in het seizoen publiceert Agriprins prijzen per 100 kilo voor transacties die oplopen van 5 tot 5,50 euro voor levering in april en mei tot 7 euro voor levering in juni. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met de noteringen op de termijnmarkt.

De exporteurs hebben volgens BAI redelijk wat werk naar overzeese bestemmingen zoals Afrika. Binnen Europa is er voor levering in oostelijke richting concurrentie van Duitsland en met name de Fransen leveren veel aardappelen naar Zuid-Europa.

Geringe marges

De marges in de export zijn gering, meldt BAI. De exporteurs ontvangen voor aardappelen in zakken op pallets geleverd in de haven op dit moment niet meer dan 7,50 euro per 100 kilo.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer