Aanpassing+noteringen+%27droog+uit+schuur%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aanpassing noteringen 'droog uit schuur'

De landbouwbeurs in Emmeloord (LNCN) hanteert vanaf dit seizoen drie noteringen voor consumptieaardappelen droog uit de schuur.

Er is besloten tot aanpassing van het noteringssysteem omdat er vooral vorig jaar spanningen waren over de soort transacties die wel of niet werden meegenomen in de noteringen.

De oorzaak is dat er voor sommige rassen met uitzonderlijke kwaliteit en voor bijzondere bestemmingen meer wordt betaald dan voor de bulk.

Daardoor ontstaat een te grote bandbreedte in de prijsvorming en dat gaat ten koste van de waarde van een notering.

Opsplitsing

LNCN (Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland) kiest nu voor een opsplitsing van de fritesgeschikte aardappelen.

De eerste notering betreft de bulk, ofwel de fritesaardappelen die worden geteeld in Nederland en verwerkt in fritesfabrieken in Nederland, Duitsland of België.

Fritesgeschikte aardappelen

De tweede notering is voor fritesgeschikte aardappelen ook in Nederland geteeld, maar bestemd voor verwerking in landen als Zwitserland, Oostenrijk of Engeland.

Deze notering geldt ook voor aardappelen die verkocht worden voor de schillerij en waarvoor hogere kwaliteitseisen van toepassing zijn.

Daarnaast is er nog een aparte derde notering voor exportaardappelen. Dit is een al bestaande notering voor aardappelen die veelal niet fritesgeschikt zijn.

Cashsettlement

Het bestuur van LNCN meldt dat de wijzigingen in overleg met Vavi (Vereniging voor Aardappelverwerkende Industrie) en NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie) zijn doorgevoerd.

Het is nog onduidelijk wat deze aanpassingen voor gevolg hebben voor het vaststellen van de cashsettlement voor fritesaardappelen door Eurex.

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer