Vertrouwen agrariërs op dieptepunt

Boeren en tuinders zijn bezorgd over de huidige en verwachte economische situatie op hun bedrijven. Het niveau van de Nederlandse Agro Vertrouwensindex was sinds de start twee jaar geleden niet zo laag.

Jan van LiereDeze week presenteerde het LEI de nieuwste versie van de driemaandelijkse stemmingsindex. De resultaten zijn gebaseerd op een begin oktober uitgevoerd onderzoek onder boeren en tuinders. De Agro Vertrouwensindex bestaat uit een inschatting door ondernemers van de huidige situatie en een inschatting van de situatie over twee tot drie jaar.
Gemiddeld beoordelen boeren en tuinders de economische situatie op hun bedrijf het slechtst sinds het tweede kwartaal van 2013. De index van varkenshouders daalde het sterkst. Maar ook die van de akkerbouwers zakte naar het laagste niveau sinds de eerste meting.
Melkveehouders beoordeelden begin oktober hun huidige situatie positief, al kwam de index wat lager uit. De stemming bij glastuinders is al langere tijd laag en daalde verder.

Lagere opbrengstprijzen

Het LEI meldt dat de stemming in alle sectoren negatief wordt beïnvloed door lagere opbrengstprijzen. Wel geven varkens-, pluimvee- en melkveehouders aan dat de kosten op hun bedrijf relatief sterk gedaald zijn. Gemiddeld staan de omzet en de winst echter onder druk. Dat blijken met name varkenshouders en akkerbouwers het sterkst te voelen.
De vraag hoe ondernemers hun situatie over enkele jaren inschatten leverde eveneens het minst rooskleurige beeld op sinds begin 2013. Pluimveehouders zijn optimistisch over de toekomst, akkerbouwers, varkenshouders en melkveehouders pessimistisch.

Wel investeren

Opvallend noemt het LEI de uitkomst dat zo’n 40 procent van de ondervraagde ondernemers verwacht de komende zes maanden wel te investeren. De investeringsbereidheid is met 54 procent het grootst in de melkveehouderij. Van alle ondervraagden geeft 23 procent aan niet te kunnen investeren door een gebrek aan financiële ruimte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer