AGR-GPS beperkt export mest

De verplichting van AGR-GPS met een automatisch laad- en lossignaal beperkt de mogelijkheden van mesttransport naar het buitenland.

AGR%2DGPS+beperkt+export+mest
© mestverwerken.wur.nl

Dat stelt voorzitter Eric Hubers van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Hij pleit ervoor dat het ministerie van Economische Zaken de AGR-GPS-maatregel aanpast en onafhankelijke monstername voor pluimveemest niet invoert.

Hierbij gaat het om mesttransport van vaste pluimveemest via charters naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland.

Apparatuur

Buitenlandse vrachtwagens hebben de Nederlandse apparatuur niet geïnstalleerd. ‘En die zijn wel belangrijk voor de mestmarkt’, aldus Hubers. Als de beoogde maatregel doorgaat, dan mogen deze vrachtwagens geen vaste mest meer vervoeren.

Toepassing bij containers is technisch moeilijk. Bij het gebruik van containerbakken is onduidelijk of en hoe het systeem van AGR-GPS met het laad- en lossignaal zou moeten werken. De vakgroep pleit voor uitzonderingen bij geborgde ketens.

Onnodig

Aanleiding voor de aanpassing vormen strengere controles op mestfraude. Volgens Hubers is dat voor de pluimveehouderij niet nodig. ‘In de pluimveesector vormt dit geen enkel probleem.’

Hij vult aan dat in 2010 93 procent van de pluimveemest bestemd was voor export of naar de energiecentrale in Moerdijk ging, waar het wordt verbrand om energie op te wekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer