Zuid-Hollands GLB-geld naar weidevogel

Provincie Zuid-Holland stelt vanaf 2016 jaarlijks 6,2 miljoen euro beschikbaar voor het agrarische natuurbeheer. Het geld gaat vooral naar weidevogels.

Zuid%2DHollands+GLB%2Dgeld+naar+weidevogel
© Hans

Dat blijkt uit stukken van provincie Zuid-Holland waar de Statencommissie Groen & Water woensdag over debatteerde. Alle partijen lijken het beleid te steunen.

In 2016 komt er een nieuw stelsel voor het agrarisch natuurbeheer. Zeven Zuid-Hollandse collectieven van agrarische natuurverenigingen en gebiedspartijen gaan dit beleid uitvoeren.

Collectieven

De provincie stelt hiervoor 3,1 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag wordt vanuit Europees geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verdubbeld. Alleen collectieven kunnen aanspraak maken op deze subsidie. De provincie heeft de regie.

Zuid-Holland zet het geld vooral in op groei van de populatie weidevogels in de veenweiden. Het aantal vogels loopt al enige jaren terug.

Tweede plaats

Akkervogels komen op de tweede plaats, tot teleurstelling van voorzitter Janneke Zevenbergen van Stichting De Rietgors op de Hoeksche Waard.

Zij wees tijdens haar inspraak woensdag op het jarenlange succes van de Hoeksche akkerranden. ‘Het randenbeheer draagt bij aan de waterkwaliteit en verbetert de biodiversiteit.’ Ook vinden akkervogels veel voedsel in de randen.

Geen geld

Zevenbergen kreeg steun van enkele politieke partijen, maar gedeputeerde Han Weber merkte op dat de prioriteit bij weidevogels ligt om de gestelde doelen te behalen.

‘Ik wil niet dat de 6 miljoen straks 5 miljoen wordt’, aldus Weber. ‘De akkervogel komt pas aan bod als er geld uit de pot voor weidevogels over is.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer