Partijen+tegen+%C3%A9n+voor+plantenoctrooi
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Partijen tegen én voor plantenoctrooi

Bij de broccoli-tomatenzaak zijn voorstanders ook weer tegenstanders, bleek deze week bij de Europese hoorzitting.

In de brocolli-tomatenzaak voor het Europees Octrooi Bureau (EOB) in München gaat het over de vraag in hoeverre producten zoals zaden en vruchten van klassiek veredelde planten geoctrooieerd mogen worden.

De uitkomst heeft mogelijk gevolgen voor andere octrooi-aanvragen op producten of veredelingsprocessen waarin gebruikt wordt gemaakt van klassieke veredeling.

Uitspraak

Zo wacht de paprikazaak waarin Syngenta en Bionext tegenover elkaar staan, op uitspraak in de broccoli-tomaatzaak. Die uitspraak wordt binnen drie maanden verwacht.

In februari diende Bionext samen met dertig organisaties uit 27 Europese landen bij het EOB bezwaar in tegen het octrooi van Syngenta op een nieuwe vorm van insectenresistentie in paprika en peper.

Sta-in-de-weg

LTO Nederland steunt de bezwaarmakers. Het octrooi vormt een sta-in-de-weg voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en zadelt productiebedrijven op met extra kosten, stelt LTO Glaskracht Nederland.

In de broccoli-tomaatzaak zijn de staat Israel en het bedrijf Plant Bioscience partij als octrooi-aanvrager, maar zijn de opposanten juist de zaadbedrijven Syngenta en de Franse Limagrain group. Syngenta verzet zich tegen het octrooi omdat niet aan de voorwaarden is voldaan.

Anderzijds meent Syngenta dat als een product verkregen wordt na gebruik van complexe technische methoden, er wel een octrooi mogelijk moet zijn. Zoals bij hun eigen insectenresistentie voor paprika’s.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer