LTO: pas voor pokergedrag GLB-geld

LTO Noord waarschuwt voor ongewenst 'pokergedrag' bij de verdeling van het geld voor het agrarisch natuurbeheer uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

LTO%3A+pas+voor+pokergedrag+GLB%2Dgeld
© Nieuwe Oogst


Dat stelt LTO Noord Zuid-Holland in reactie op het beleid van provincie Zuid-Holland voor het agrarisch natuurbeheer. Woensdag besprak de Statencommissie Groen & Water het nieuwe stelsel waarmee collectieven uitvoering aan moeten geven.

De provincie stelt voor het agrarisch natuurbeheer 3,1 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag wordt vanuit Europees geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verdubbeld.

Niet definitief

LTO Noord stelt dat de 6,2 miljoen nog niet vastligt. ‘Het gaat om een indicatieve verdeling van de landel?ke pot geld voor het agrarisch natuurbeheer. Die pot wordt pas verdeeld als de collectieven definitief gevormd zijn en dat is nog niet het geval’, aldus beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Regio West.

‘De manier waarop landelijk beschikbare potjes met geld verdeeld worden, lijkt pokergedrag te bevorderen', vervolgt Middag.

'Oftewel, als Zuid-Holland veel vraagt, krijgen we meer dan wanneer we weinig vragen, maar dat maakt vervolgens ook dat er allerlei dingen opgetuigd kunnen worden die niet noodzakelijk zijn.’

Bewijzen

VVD-Statenlid Arie-Pieter Noordermeer wees er woensdag tijdens de discussie erop dat de nieuwe aanpak voor het agrarisch natuurbeheer zich in zes jaar moet bewijzen, terwijl de provincie stelt dat het vijf tot tien jaar duurt ‘eer het nieuwe stelsel zijn vruchten afwerpt’.

LTO Noord is het eens met de kanttekening van Noordermeer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer