Berenmarkt+noopt+tot+castreren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Berenmarkt noopt tot castreren

Doordat de korting voor beren de komende maanden wel eens sterk op kan lopen, wordt het mesten van beren veel minder interessant. De eerste ondernemers zijn met castreren gestart.

Varkenshouder Willy Wolfkamp uit Haarle is ook gestart met castreren. ‘Dan duurt het zeker nog een half jaar voordat de laatste beer weg is', vertelt hij. Hij hoort soortgelijke geluiden in zijn omgeving. Ook vleesveehouders dragen hun vermeerderaars op om het castreren op te pakken.

Volgens hem zou de lage prijs komen doordat de hammen van beren in Italië fors minder opleveren dan de hammen van borgen. Slachterijen verhoogden vorige week de berenkorting van drie naar vier euro.

Slachterijen

Varkenshandelaar Cees Oostrom, tevens voorzitter van de sectorcommissie Varkenshandel van Vee & Logistiek Nederland, ziet soortgelijke problemen bij slachterijen. Zij zijn beren lever kwijt dan rijk.

‘Een slachterij als Van Rooij Meat wil maximaal 55 procent beren geleverd krijgen in drie maanden. Voor iedere beer daarboven geldt een korting van 12 euro per stuk. Ook de Duitse Tönnies kort fors op beren. '

Dieptepunt

Drie weken geleden was er een dieptepunt. Slachterijen wilden minder of geen beren, terwijl er volop aanbod was, signaleert Oostrom.

Geen castratieverbod

Oostrom vreest dat hiermee het castratieverbod, dat in 2015 wordt ingevoerd, niet haalbaar is. ‘We kunnen met zijn allen wel willen dat er met castreren wordt gestopt. Maar als het vlees niet is af te zetten, is het castratieverbod geen haalbare kaart.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer