VAB-beleid trekt bedrijven

De Wolden - Sinds gemeente De Wolden in 2010 een nieuwe regeling introduceerde voor vestiging van nieuwe bedrijvigheid in vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen (VAB), hebben twaalf bedrijven daarvan gebruikgemaakt.

Het gaat om agrarische bedrijven in het buitengebied die op de eigen locatie met (neven)activiteiten onder de VAB-regeling zijn gestart of bedrijven die zich in een voormalige boerenschuur hebben gevestigd. Om de economie te bevorderen, maar ook om de ruimtelijke kwaliteit op het platteland te verbeteren, biedt De Wolden mogelijkheden om een bedrijf te starten in een pand dat geen agrarische functie meer heeft.
Volgens De Wolden wordt de regeling ook gebruikt door bestaande bedrijven om bijvoorbeeld extra bedrijfsgebouwen bij te bouwen. Verder is de regeling in trek bij ondernemers die wonen en werken willen combineren. ‘Opvallend is dat er meer belangstelling voor bedrijven tot 500 vierkante meter is’, stelt wethouder Jan ten Kate vast.
De Wolden merkt dat mensen van buiten de gemeente naar het buitengebied komen om een bedrijf te beginnen vanwege het gunstige vestigingsbeleid.
‘Wanneer de aanwezige bebouwing wordt gebruikt en wordt voldaan aan de uitgangspunten van de regeling, zijn geen procedures meer vereist’, licht Ten Kate toe. Vestiging wordt dan toegestaan via een afwijking van de beheersverordening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer