Tegen én voor plantenoctrooi

Octrooi op producten voortkomend uit klassiek veredelde planten heeft voor- en tegenstanders. Maar bij de broccoli-tomatenzaak zijn voorstanders ook weer tegenstanders, bleek deze week bij de Europese hoorzitting

Koen van WijkIn de brocolli-tomatenzaak voor het Europees Octrooi Bureau (EOB) in München gaat het over de vraag in hoeverre producten zoals zaden en vruchten van klassiek veredelde planten geoctrooieerd mogen worden. De uitkomst heeft mogelijk gevolgen voor andere octrooi-aanvragen op producten of veredelingsprocessen waarin gebruikt wordt gemaakt van klassieke veredeling.
Zo wacht de paprikazaak waarin Syngenta en Bionext tegenover elkaar staan, op uitspraak in de broccoli-tomaatzaak. Die uitspraak wordt binnen drie maanden verwacht.
In februari diende Bionext samen met dertig organisaties uit 27 Europese landen bij het EOB bezwaar in tegen het octrooi van Syngenta op een nieuwe vorm van insectenresistentie in paprika en peper. LTO Nederland steunt de bezwaarmakers. Het octrooi vormt een sta-in-de-weg voor de ontwikkeling van nieuwe rassen en zadelt productiebedrijven op met extra kosten, stelt LTO Glaskracht Nederland.
In de broccoli-tomaatzaak zijn de staat Israel en het bedrijf Plant Bioscience partij als octrooi-aanvrager, maar zijn de opposanten juist de zaadbedrijven Syngenta en de Franse Limagrain group. Syngenta verzet zich tegen het octrooi omdat niet aan de voorwaarden is voldaan.
‘Voor een toekenning moet aan strenge criteria voldaan worden. Dat is in dit geval niet zo’, zegt Toon Musschoot van Syngenta Benelux. Anderzijds meent Syngenta dat als een product verkregen wordt na gebruik van complexe technische methoden, er wel een octrooi mogelijk moet zijn. zoals bij hun eigen insectenresistentie voor paprika’s. ‘Die is van nature niet inzetbaar voor de agrarische sector, maar is na ons jarenlange onderzoek nu wel bruikbaar voor telers’, aldus Musschoot.
Ketenorganisatie Bionext volgt de zaken op de voet en is fel tegenstander van zowel het octrooieren van klassieke veredelingsprocessen als de producten die hieruit voortkomen. ‘Op die wijze worden eigenschappen die in de natuur voorkomen privaat bezit en versterken octrooihouders hun machtspositie in de internationale zaadhandel’, zegt Maaike Raaijmakers van Bionext. Dit beperkt de toegang van andere veredelaars tot het basismateriaal van planten, stelt zij.
‘Het tegendeel is waar’, reageert Musschoot. ‘Wij stellen onze innovatie ter beschikking van alle andere veredelaars. Via het octrooi vragen we een redelijke vergoeding.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer