Orchidee%C3%ABnkwekers+ruzi%C3%ABn+over+kweekvaas
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Orchideeënkwekers ruziën over kweekvaas

Orchideeënkwekers Piko Plant in Nootdorp en Levoplant in Honselersdijk ruziën over het gebruik van een kweekvaas.

Volgens Piko Plant gebruikt haar concurrent een vaas met hoekige vormen waarop zij het alleenrecht heeft. De kweekvaas van Piko Plant moet ervoor zorgen dat orchideeënplanten in de kassen niet met elkaar verstrengeld raken.

Door de hoekige randen groeit de tak van de orchidee kaarsrecht omhoog. Levoplant gebruikt sinds kort ook op grote schaal een kweekvaas met hoekige vormen.

Octrooi

Tijdens een kort geding vandaag in Den Haag eiste Piko Plant dat Levoplant daarmee stopt. Advocaat Willem Hoorneman probeerde de rechter ervan te overtuigen dat Piko Plant sinds 2008 het octrooi over de hoekige kweekvaas bezit.

Voor concurrent Levoplant staat er veel op het spel. Als ze gedwongen wordt het gebruik van haar hoekige kweekvazen te staken, zou dat fataal zijn voor het bedrijf. 'Dat overleeft Levoplant niet', zei advocaat Paul Reeskamp van Levoplant vrijdag tegen de rechter.

Omzetverlies

Om over te schakelen op een andere kweekvaas, heeft Levoplant een half jaar nodig. Zolang kan het bedrijf niet stilliggen, want dat zou een omzetverlies van ruim 4 miljoen euro betekenen. Levoplant verklaarde vrijdag verder bij de rechter dat ze haar hoekige vaas helemaal zelf heeft ontwikkeld.

Het bedrijf gebruikt de pot ook niet voor een betere groei van de orchidee. Daarop zou de hoekige vorm helemaal geen invloed hebben. Ze heeft haar potten alleen maar die vorm gegeven omdat het makkelijker is als ze van een stapel gehaald moeten worden.

'Wat een onzin', reageerde advocaat Hoorneman namens Piko Plant. Volgens hem wordt in de orchideeënbranche algemeen erkend dat een hoekige vaas een mooier teeltresultaat oplevert.

Niet overtuigd

Het bedrijf uit Nootdorp lijkt de rechter echter niet overtuigd te hebben van haar gelijk. Begin oktober doet hij pas uitspraak, maar vrijdagmiddag zei hij al dat Piko Plant waarschijnlijk in het ongelijk wordt gesteld.

Piko Plant en Levoplant gaan komende week om de tafel om te kijken of ze er toch niet onderling uitkomen.

Maarten Bakker, Cerberus

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer