Kamer: actie kwekersvrijstelling

Het genetische materiaal van belangrijke voedselgewassen mag niet in handen komen van enkele grote bedrijven, vindt de Tweede Kamer.

Kamer%3A+actie+kwekersvrijstelling
© SESVanderHave

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de Nederlandse regering zich in Brussel hard moet maken voor een uitgebreide of zelfs volledige kwekersvrijstelling.

Biologisch materiaal, ook als dat onder de reikwijdte van een octrooi valt, moet vrij beschikbaar zijn voor verdere veredeling, zegt CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts. 'Daarbij moeten nieuwe rassen vrij geëxploiteerd mogen worden.'

Markt in handen

Bart de Liefde (VVD) en Lutz Jacobi (PvdA) stellen dat een beperkt aantal veredelingsbedrijven bij graan, maïs en enkele groentegewassen een flink deel van de markt in handen hebben.

'We weten ook dat in deze markten de toetredingsdrempels voor kleine bedrijven hoog zijn', zeggen De Liefde en Jacobi. 'Voor de mondiale voedselzekerheid en voedselveiligheid is het onwenselijk dat de voedsel- en zaadproductie in handen komt van slechts enkele bedrijven.'

Gelijk speelveld

Nederland moet zich daarom inzetten voor een gelijk speelveld, onder andere door het realiseren van een ruimere veredelingsvrijstelling en het beperken van de octrooiering van planteigenschappen, aldus de Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer