Robot & Weiden moet antwoorden geven

De combinatie robotmelken en weidegang wordt vaak als lastig afgedaan. Succesverhalen van melkveehouders die weidegang toepassen in combinatie met robotmelken zijn er echter ook. Het project ‘Robot & Weiden’ wil zorgen dat andere boeren de kennis van deze successen beter tot zich krijgen.

Dat er succesverhalen zijn omtrent robotmelken en weidegang geeft hoop. Hoop die broodnodig is, want een verdere daling van het aantal weidende bedrijven kan de zuivelindustrie niet gebruiken. Precies om die reden startte ZuivelNL deze zomer het project ‘Robot & Weiden’.
Logischerwijs onder andere met graslandgoeroe Bert Philipsen. ‘Maar enige bescheidenheid op dit terrein past mij wel’, stelt Philipsen.
‘Met weiden ben ik al jaren bezig en tegenwoordig ontmoet ik in dat kader ook veel robotboeren. Toch kan ik ook geen lijstje overleggen van de do’s en don’ts voor weiden in combinatie met weidegang. Net zoals de robotleveranciers dat ook nog niet kunnen.’
Het project ‘Robot & Weiden’ moet daar verandering in brengen. Het project rust op drie poten.
De eerste poot is voor de grote groep en richt zich vooral op praktijkervaring opdoen met de combinatie automatisch melksysteem (AMS) en beweiden bij Robot-FarmWalk. Ruim 450 melkveehouders meldden zich aan.
Vijftig melkveehouders, verdeeld over vijf groepen in het hele land, gaan nog dieper op de materie in. Samen met onder andere Philipsen werken zij deze winter en komend weideseizoen aan de vraag ‘Melken met AMS en weiden, hoe krijgen we dat nu gedaan?’

Adviseurs

Vier melkveehouders, verdeeld over Nederland, tekenen voor de derde poot van het project. Bij hen worden hun adviseurs heel bewust bij het traject betrokken.
‘In de praktijk zie je dat melkveehouders vaak alleen staan’, stelt Philipsen. ‘Sterker nog, allerhande adviseurs willen nogal eens de ‘tip’ meegeven om de koeien vooral het eerste jaar bij robotmelken op te stallen. Dat werkt echter juist meestal niet goed. Zowel de koeien als de boer ontwennen dan het weiden’, legt hij uit.
Het project moet meer van dergelijke kennis opleveren. Philipsen noemt alvast een voorbeeld: ‘Starten met robotmelken vraagt van de koeien en de boer een aantal maanden om het proces goed in de vingers te krijgen. Wie weidegang wil toepassen, doet er daarom goed aan de melkrobot tussen september en december te installeren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer