Regels voor bestrijding van ratten scherper

De bestrijding van ratten rond bedrijfsgebouwen op boeren- en tuinbouwbedrijven wordt de komende tijd nog scherper aan regels gebonden. Maar de inzet door ondernemers van effectieve middelen blijft mogelijk.

Jan van LiereVanaf 1 januari 2015 zijn de zogenoemde rodenticiden niet meer toegelaten voor het buiten bestrijden van ratten. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft het verbod van deze zeer giftige middelen eerder dit jaar aangekondigd. Binnen bedrijfsgebouwen is het gebruik nog wel toegestaan.
De reden voor het verbod buitenshuis is met name de kans dat roofvogels en huisdieren worden vergiftigd met de rodenticiden. Ook bestaat de mogelijkheid dat bij onzorgvuldig gebruik rodenticiden in het milieu terechtkomen.
LTO Nederland erkent dat zo zorgvuldig mogelijk moet worden omgegaan met het gebruik van deze middelen, maar stelt dat ze als laatste mogelijkheid in een geïntegreerde bestrijding beschikbaar moeten blijven. Die manier van ratten bestrijden begint met maatregelen om ratten van het bedrijf weg te houden door bijvoorbeeld te zorgen dat ze er geen voedsel vinden.
‘Maar als laatste redmiddel hebben we rodenticiden nodig’, benadrukt LTO-gewasbeschermingsspecialist Jaap van Wenum. ‘Het niet meer afdoende buiten kunnen bestrijden van de zwarte en de bruine rat kan onverantwoorde risico’s met zich meebrengen voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid. Denk alleen maar aan het overbrengen door ratten van salmonella op pluimveebedrijven.’
Het Ctgb heeft begrip voor dat argument. Daarom is besloten om onder strenge voorwaarden, als uiterste maatregel in een strategie van geïntegreerde bestrijding (IPM), buitengebruik rond gebouwen toch weer toe te gaan staan. Niet alleen gespecialiseerde plaagbestrijders, maar ook boeren en tuinders kunnen daar gebruik van maken.
Daar zijn de voorwaarden aan verbonden. Zo dienen agrariërs per 1 juli 2015 te beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid (Knaagdierbestrijding op het Agrarisch bedrijf (KBA)). Veel boeren en tuinders volgen nu de daarvoor noodzakelijke cursus die zich helemaal richt op geïntegreerde bestrijding.
Naast de kennis over het toepassen van geïntegreerde bestrijding eist het Ctgb echter een aanvullende borging van het werken volgens IPM-principes. Dat zal gebeuren via bedrijfscertificering.
Een protocol daarvoor is in ontwikkeling, meldt Van Wenum. ‘LTO is samen met de organisaties van plaagdierbestrijders betrokken bij de opstelling daarvan.’ Het protocol wordt onderdeel van de bekende certificaten als IKB, VVAK en GlobalGap.
Vanaf 2017 is buitengebruik van rodenticiden alleen nog mogelijk door bedrijven die gecertificeerd zijn met inbegrip van het IPM-protocol buitengebruik.

Aanmelden

Wie tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2017 rodenticiden wil toepassen rond bedrijfsgebouwen, dient zich daarvoor aan te melden bij het Meld- en Informatie Centrum (MIC) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (www.ilent.nl). Het Ctgb is bereid via een snelle procedure de benodigde toelatingen te regelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer