Gebrek aan geitenmelk ieder jaar groter

De winter is nog niet eens begonnen, maar de geitenmelk is weer schaars. Verschillende Ierse kaasmakers klagen al dat ze niet aan genoeg melk kunnen komen. Dat zal de komende maanden nog wel erger worden als de melkgift op de meeste geitenbedrijven daalt. Wij zitten in een luxe positie, want wij melken zelf.
We hebben een geweldige zomer achter de rug. Het was droog, maar niet zo droog dat het gras verbrandde. Vrijwel de hele zomer kon Haske zijn geiten droog gras voorschotelen, en dan eten ze meer. Nog ongeveer een week, dan is het verse gras op en schakelen we over op kuilvoer. Dan zal de melkgift wel iets zakken.
Voor de kaas is kuilvoer op zich niet zo’n probleem. Met goed droog kuilvoer lukt de kaas meestal goed. De hogere gehaltes van de wintermelk maken hem bovendien veel romiger.
De kaasopslag ligt inmiddels goed vol. We hebben dit jaar vrijwel alle melk van onze 200 geiten verkaasd. Dat was ook nodig, want de vraag is dit jaar duidelijk gestegen.
De schaarste van geitenmelk lijkt ieder jaar wel erger te worden. Elk jaar starten er wat geitenhouders, maar lang niet allemaal houden ze het vol. Hier denken velen dat je binnen een jaar flinke winst kunt maken. Als dat dan niet lukt, stoppen ze weer. Er gaan geruchten dat sommige van die stoppers nu weer willen gaan melken omdat de vraag zo is aangetrokken.

Quotum

De koeienboeren hier hebben ook een geweldig jaar achter de rug. De melkprijs was hier net als in Nederland goed, en de melkgift was dankzij de goede zomer uitstekend. Veel melkveehouders zitten nu al over hun quotum. Dat is niet zo extreem als het lijkt, veel bedrijven laten hier alle koeien in januari en februari afkalven en hebben dus maar weinig wintermelk.
Ook het quotum voor koeienmelk die ik voor de kaas gebruik, zit vol. Ik ben blij als ik volgend jaar niet meer naar dat quotum hoef te kijken en gewoon melk kan aankopen als ik het nodig heb. Dan heb ik ook geen excuus meer dat ik niet genoeg koeienkaas heb.
Of de geitenmelksituatie in Ierland ooit verbetert, betwijfel ik. De vraag naar melk en verse kaas is het grootst in de winter. Geiten staan, als je de natuur zijn gang laat gaan, ’s winters droog en produceren het meeste in de zomer. Met zo’n twintig commerciële geitenhouders, die ieder tussen de 100 en 300 geiten melken, zijn de hoeveelheden te klein om van het zomeroverschot melkpoeder te maken.
De geitenboeren klagen dus dat ze hun zomermelk nauwelijks kwijt kunnen of slecht betaald krijgen; kaasmakers en melkverwerkers zeuren weer dat ze niet aan wintermelk kunnen komen. Begrijpen doen ze elkaar niet. Gelukkig dat Haske en ik het - in ieder geval wat de melk betreft - altijd met elkaar eens zijn!

Marion Roeleveld

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer