Brede+coalitie+tegen+octrooi+rode+paprika%27s
© Willem Dijkema

Brede coalitie tegen octrooi rode paprika's

LTO Nederland heeft samen met onder meer Bionext en nog 32 andere organisaties uit 27 Europese landen vandaag bezwaar ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB) tegen het octrooi van Syngenta op rode paprika’s.

De organisaties eisen gezamenlijk dat het octrooi wordt ingetrokken. Zij zijn van mening dat de resistentie tegen witte vlieg als geoctrooieerde eigenschap gewoon een eigenschap is die in de natuur voorkomt.

Het is de eerste keer dat bij het EOB een zo breed gedragen bezwaar is ingediend. Het octrooi is op 8 mei 2013 verleend.

Witte vlieg

Met het octrooi krijgt Syngenta de eigendomsrechten over alle paprika- en peperzaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg.

De geoctrooieerde paprikaplanten zijn ontwikkeld door een kruising van een commercieel paprikaras met een wilde paprika die de gewenste eigenschap al bezit. De insectenresistentie is afkomstig uit de natuur en vrij toegankelijk voor elke teler en veredelaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer